eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Óda Bushoz

Botrány tört ki Pakisztánban, miután kiderült, hogy egy 16 éveseknek szóló iskolai tankönyvben szereplő vers kezdőbetűi összeolvasva az amerikai elnök nevét adják ki. A névtelen szerző műve a Vezért dicsőíti.

„Modora könnyed, de kemény, mint az acél / hitében erős, üdítően valós” – szól a Vezért dicsőítő vers (nyersfordítása), melyet egy pakisztáni angol tankönyvben fedeztek fel és amely komoly felzúdulást váltott ki abban az országban, amelyet megoszt az Egyesült Államokkal ápolt viszony.

A hivatalos szervek egyelőre nem tudták megmondani, hogy a vers miként kerülhetett be a tananyagba. A gyerekeknek mindenesetre azt mondták, hogy ne foglalkozzanak a verssel.
A BBC brit közszolgálati médium helyi tudósítója szerint a hatóságok először véletlennek minősítették, hogy a vers bekerült a könyvbe. Hétfőn viszont már azt mondták, hogy alighanem az internetről töltötte le a tankönyv szerzője a költeményt, amely aztán valahogyan átcsúszott a jóváhagyó bizottság szűrőjén.

Az oktatási minisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a vers egy valódi vezető plasztikus leírása – márpedig ez a vélemény megmagyarázhatja, hogy a mű miként juthatott át az engedélyezési folyamaton.

A verset az Amerika-barát pakisztáni elnök, Pervez Musarraf ellenzéke fedezte fel és erősen kritizálta. Egyes ellenzéki politikusok szerint a vers is azt bizonyítja, hogy a kormányzat minden határon túlment az Egyesült Államok támogatásában.

A kabinet ugyanakkor tagadja, hogy szándékosan népszerűsítené az amerikai elnököt. Az oktatási tárca mindenesetre kijelentette, hogy eltávolítják a verset a tankönyvből és megbüntetik a felelőst.

A tankönyvet várhatóan jövőre adják ki legközelebb.

{{keretes_cim}}

Névrejtés - olyan vers, melyben a versszakok vagy sorok kezdőbetűi összeolvasva egy nevet vagy mondást adnak.

Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×