eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Marad a kazah elnök

Fölényes győzelmet aratott Nurszultan Nazarbajev hivatalban lévő államfő a vasárnapi kazahsztáni elnökválasztáson. Az ellenzék szabálytalanságot emleget.

A hétfő reggeli részeredmények szerint a 16 év óta hivatalban lévő elnök a voksok több mint 90 százalékát szerezte meg, így újabb hét évig irányíthatja a közép-ázsiai országot.

A helyi kommunista párt egykori első titkárát először 1991-ban a szavazatok 98,8 százalékával választották meg elnökké, míg 1998-ban a voksok 79,8 százalékával választották újjá.

A választáson Nurszultan Nazarbajeven kívül négy jelölt indult az elnöki posztért. Közülük egyedül Zsarmakhan Tujakbaj volt parlamenti elnöknek, az Igazságos Kazahsztánért elnevezésű ellenzéki szövetség közös jelöltjének adtak némi esélyt megfigyelők. A hétfő hajnali részeredmények szerint a fő ellenzéki jelöltre a szavazatok 13,42 százaléka jutott.

Tujakbaj kampányfőnöke szerint megfigyelőik sok csalást és szabálytalanságot észleltek a szavazóhelyiségekben és azok környékén. Egyes választókról kiderült például: munkaadójuk utasította őket, hogy Nazarbajevre szavazzanak. A hivatalban lévő elnököt támogató Haza párt ajándékokat osztogatott a választóknak – állította Zsarmakhan Tujakbaj kampányfőnöke.

A szavazást mintegy 1600 megfigyelő, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 450 megbízottja ellenőrizte.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×