eur:
394.56
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Equilor: csökkenő kamat és infláció, stabil forint várható

A Magyar Nemzeti Bank – az amerikai és az európai központi bank lépéseit követve – év végére 6,25 százalékra csökkenheti a hazai alapkamatot – derül ki az Equilor Befektetési Zrt legfrissebb elemzéséből.

Az amerikai elnökválasztás és a gyengülő német gazdaság határozhatja meg az irányt ősszel a magyar gazdaság számára. Muhi Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, az Amerikai Egyesült Államok jelenleg robusztus gazdasági növekedésnek örvend. Az idei évben várhatóan 2,5 százalékkal fog nőni a reál GDP, és jövőre is 1,5 százalékos növekedést prognosztizálnak az elemzők.

"Alapvetően az európai gazdaság sincsen olyan rossz helyzetben. Alacsony növekedéssel számítunk az Európai Unió összességét tekintve, de fontos látni, hogy az infláció jelentősen csökken, és az előrejelzések alapján a közeljövőben van esély arra, hogy az Európai Központi Bank toleranciasávján belülre kerüljön. Ez azt jelenti, hogy az Európai Központi Banknak lehetősége van csökkenteni a kamatokon" – magyarázta az elemző.

A magyar gazdaságról úgy vélekedett, hogy most a várakozásokhoz képest enyhén törékeny állapotban van. Ennek fő oka, hogy a fő nyugati exportpiac, Németország a várakozásokhoz képest gyengébben szerepel. Alapvetően ez és a hazai fogyasztás a vártól elmaradó bővülése okozza a hazai problémákat.

"A magyar gazdaságban látjuk annak jeleit, hogy a reálbérek magasak és várhatóan fenn is maradnak a következő évben is. Ennek kapcsán nőhet kis mértékben a lakossági fogyasztás jövőre, valamint a magyar gazdaságban új kapacitások léphetnek termelő státuszba, amik tovább növelhetik a magyar ipar pótlólagos kibocsátását" – magyarázta Muhi Gergely.

Az elemző 4 százalék körüli éves inflációra és a jegybanki alapkamat 6,25 százalékra csökkenésével számol év végéig, és szerinte a forint idén nem lépi át a 400 forintos lélektani határt. Miután márciustól új vezetése lesz a Magyar Nemzeti Banknak, arra számítanak, hogy a monetáris politikát tovább fogja lazítani a jegybank.

A következő év közepére 5,5 százalékra csökkenhet le az alapkamat, év végére pedig 5 százalék környékén alakulhat a ráta.

A jövő évi reál GDP növekedés 3,6 százalék körül alakulhat. Az euró árfolyamában jövőre sem számítanak jelentős kilengésekre. 2025 végére 405 forintba kerülhet a közös európai valuta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Holnap jön a Fed kamatdöntése, kivártak ma a befektetők

Holnap jön a Fed kamatdöntése, kivártak ma a befektetők

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt, majd végül a tegnapi záróértékeik közelében fejezték be a napot. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 19:39
×
×
×
×