eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

Gázpiac - súlyos csapás Magyarországnak is a német különadó

Magyarország azonnali fellépést vár Brüsszeltől a német földgázadó ügyében, a barátságtalan lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal - közölte Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője.

Azon döntés kapcsán, amely szerint januárban Németország a korábbi háromszorosára, a jelenlegi piaci gázár csaknem 10 százalékát kitevő szintre emelte a földgáz szállítására kivetett különadóját, Gyürk András hangsúlyozta: a lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal és az energia-szolidaritás elvével.

Az EP-képviselő kiemelte: a német intézkedés barátságtalan lépés Közép-Európával szemben, ami megdrágítja a régió országainak energiaellátását, aláássa versenyképességüket és megnehezíti a földgázellátás diverzifikációját. Magyarország ezért, a visegrádi országok és Ausztria hasonló kezdeményezését követően, azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz - tájékoztatott.

Magyarország várja, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az uniós bizottság az európai energiapiacot aláásó különadókkal szemben, valamint tájékoztatást vár Brüsszeltől, hogy

tervezi-e a kötelezettségszegési eljárások megindítását az ilyen jellegű ügyekben

- mondta. A kettős mérce mérséklése érdekében ez fontos lenne - mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Az energiaellátás biztonsága és diverzifikációja elengedhetetlen feltétele a gazdasági versenyképességnek és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének - emelte ki. Ahelyett, hogy Brüsszel az energiabiztonságot veszélyeztető és az energiaellátást megdrágító intézkedésekkel szemben lépne fel, az emberek érdekeit figyelembe vevő rezsicsökkentést támadja - tette hozzá Gyürk András.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 10:35
×
×
×
×