eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Nem várt fordulat jöhet az elektromos autók piacán

A járvány után mindent elkapott az áremelési őrület az ellátási láncok akadozása miatt, így a lítiumot is. Ez aztán megtolta az elektromos autók árát is, megtörve a hosszú távú csökkenő trendet. Most azonban kezd helyreállni a korábbi állapot.

A pandémia idején, amikor a kereslet és a termelés egyaránt visszaesett az autógyártásban, a lítium ára is a mélybe zuhant, körülbelül 50 ezer jüanig. Noha idővel a kereslet helyreállt, a termelési és ellátási láncok nem tudták újra felvenni a korábbi ritmust, így nagy áremelkedés kezdődött, ami a lítiumot sem kerülte el – írja az economx.hu, emlékeztetve, hogy az elektromos autók „lelkét” döntően lítium-akkumulátorok adják.

Múlt évben azonban tetőzött a folyamat, a kínálat fokozatosan megnőtt, így

mára a lítium ára is visszatért a múlt évtizedben megszokott szintekre,

ami tonnánként 166 ezer jüant, avagy 22 800 dollárt jelent. (Júniusban kétszer ekkora volt az ár, az egy évvel ezelőtti tetőzéskor viszont 600 ezer jüan volt, a mostani ár négyszerese.)

Az árcsökkenés némi meglepetést okozott a piaci szereplők körében, a Bloomberg szerint ugyanis sokan azt várták, hogy a negyedik negyedévben megnő a kereslet, mivel ilyenkor a kínai akkumulátorgyárak növelik a termelést. Viszont, ha sokan eleve áremelkedésre számítanak, előre vásárolnak az árfolyamnyereség reményében, esetleg maguk az akkumulátorgyártók hozzák előre a vásárlásaikat, így aztán a „várt” emelkedés elmaradt – olvasható.

A gazdasági lap szerint kétségtelen, hogy a kínai gazdasági problémák miatt kisebb a kereslet a világ legnagyobb elektromos autó piacán a megszokottnál, de az még mindig 37 százalékos növekedést jelentett a második negyedévben a Kínában eladott járművek számát tekintve. Mindeközben a világ egészének növekedési adata 50 százalékos jelenleg.

A Goldman Sachs elemzői arra számítanak, hogy rövid távon az esés tartós lesz, vagy viszonylag alacsony szinten stabilizálódik az ár. A Bloomberg saját becslése alapján a mostani négyszerese lesz a felhasználás az évtized végén, ami viszont nem feltétlenül jelent áremelkedést.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×