eur:
394.62
usd:
366.64
bux:
71585.46
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Farmer spraying his crops using a drone
Nyitókép: baranozdemir/Getty Images

Itt az engedély: indulhatnak a permetező drónok Magyarországon

Elsőként cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen lehet majd így is védekezni.

Megkapta az engedélyt az első olyan növényvédő szer hazánkban, mely már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a Mospilan 20 SG rovarölő szer a Combi-protec csalétek és rovarölő szer, hatásjavító segédanyaggal kombinálva permetezhető ki mostantól drónnal is. A termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek a vegyszerrel

A hivatal közölte: az első készítmény engedélyének kiadásával elhárult minden akadály a drónos permetezés jogszabályoknak megfelelő végzése elől. Arra is emlékeztet ugyanakkor, hogy a jogszerű tevékenységhez az alkalmazott drónnak típusminősítéssel szükséges rendelkeznie, és a drón pilótájának is szerepelnie kell a Nébih által vezetett drónpilóta-nyilvántartásban.

A pilóta nélküli légi jármű ugyanakkor csak maximum 2 méteres magasságban repülhet a munkaterület felett és a legnagyobb megengedett repülési sebessége 15 km/óra. A munka megkezdése előtt a kezelt terület és a hozzá tartozó 20 méteres védősáv szélén a figyelmeztető táblákat kell elhelyezni, amelyre ki kell írni: "Pilóta nélküli légi járműves (drónos) permetezés folyik ezen a területen, belépni a területre veszélyes és tilos!".

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×