eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Hornyák József: sapka nélkül megfagyhatnak az árak

Áprilisban folytatódott a keresetek emelkedése, de a magas infláció miatt a reálbérek olyan mértékben csökkentek, amire utoljára a 2008-2009-es pénzügyi válság idején volt példa. Egyebek közt erről is nyilatkozott az InfoRádiónak a Portfólió elemzője.

Hornyák József elmondta, hogy a magán cégeknél valamivel kisebb mértékben romlott a fizetések vásárlóereje, mint az állami alkalmazottak esetében. De a pénzromlás még így is olyan nagyságú reálbér csökkenéssel járt, amihez hasonló utoljára a 2008-09 -es világgazdasági válság idején volt.

Szerinte a reálkeresetek értékállósága csak valamikor az ősz folyamán fog visszaállni. Az előrejelzések ugyanis azt mutatják, hogy akkorra nagyjából 15-16 százalék körül összeér majd az árak és a bérek emelkedése. Az év vége felé pedig már akár 10 százalékra is mérséklődhet az infláció.

A szakértő úgy vélte, hogy a kormány most bejelentett intézkedése az ársapkák kivezetéséről, csak enyhén fogja növelni az inflációt. Bár az augusztus 1-től megszűnő élelmiszer árstopok elvben gyorsíthatnák a pénzromlást, de ez várhatóan mégis csak kisebb mértékű lesz. Ugyanis a kormány nem engedte, hogy a hatósági áras termékeket, az ársapka kivezetése után, piaci áron adják a boltok. Ezeket csak a beszerzési árhoz nagyon közeli áron lehet majd adni. Az úgynevezett akciós árak pedig nyilván alacsonyabbak lesznek a mint a piaciak - vélekedett Hornyák József.

Szerinte a korábban ársapkás termékeket csak azt követően lehet ismét piaci áron kínálni, ha a pénzromlás mértéke legalább húsz százalék alá süllyed. A Portfólió elemzője azonban még azt sem tartotta kizártnak, hogy a kormány majd csak 10 százalék körüli infláció esetén szünteti meg teljesen az államilag szabályozott árképzést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×