eur:
394.65
usd:
364.56
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Amerikai dollárbankjegyeket számolnak egy hanoi bankban 2022. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Luong Thai Linh

A vártnál kevésbé emelkedtek az amerikai termelői árak októberben

A vártnál kevésbé emelkedett októberben az amerikai termelői árindex a washigtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics keddi jelentése alapján.

Októberben az Egyesült Államokban a termelői árindex szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, a szeptemberi havi növekedéssel megegyező mértékben. Októberre a piacok 0,4 százalékos havi növekedést vártak.

Az októberrel zárt 12 hónapban a termelői árindex 8,0 százalékkal emelkedett, a legkisebb mértékben tavaly július óta. Szeptemberben 8,4 százalékkal nőtt az árindex a 12 hónapos periódusban. A piacok októberre 8,3 százalékos éves növekedést vártak.

Az árucikkek ára 0,6 százalékkal emelkedett, ami a júniusi 2,2 százalékos emelkedés óta a legnagyobb növekedés, főként a benzinköltségek 5,7 százalékos emelkedése miatt. A dízelüzemanyag, a friss és száraz zöldségfélék, a lakossági villamos energia, a tojás, valamint az olaj- és gázkitermelésben használt gépek ára is emelkedett. Ezzel szemben a személygépkocsik árindexe 1,5 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások költsége 0,1 százalékkal mérséklődött, ami 2020 novembere óta az első csökkenés. Az üzemanyagok és a kenőanyagok ára 7,7 százalékkal csökkent. Az árak a flottakezelés, a távolsági gépjárműfuvarozás, a gépjármű-kiskereskedelem, valamint a professzionális és kereskedelmi berendezések nagykereskedelme esetében is lejjebb mozdultak. Ezzel szemben a kórházi fekvőbeteg-ellátás költségei 0,8 százalékkal emelkedtek.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 8. 22:07
×
×
×
×