eur:
394.87
usd:
367.67
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond a Víz, amit akartunk elnevezésű ünnepségen a győri Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban 2022. július 2-án. Hosszútávú megállapodást kötött a Technológiai és Ipari Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem és a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Palkovics László: jelentősen csökkenhet a gázfogyasztás, gyorsítják a napelem-engedélyezést

Felgyorsítják a saját célra telepített lakossági és kkv-s naperőművek ügyintézési folyamatait, illetve az ipari nagyfogyasztók esetén is rövidül az engedélyezési határidő – hangzott el Palkovics László előadásában a Portfolio Energy Investment Forum konferenciáján.

A technológiai és ipari miniszter a Portfolio tudósítása szerint azt mondta, hogy az ellátásbiztonság megteremtése talán most a legsúlyosabb kérdés, de a másik két szempont, a megfizethetőség és fenntarthatóság sem elhanyagolható. A most eltervezett kormányzati lépések révén 2050-re jelentős gázfelhasználás-csökkenés várható: a 2021-es 11,1 köbméterről 2025-re 10,2-re, 2030-ra 9,2-re, 2050-re 3,9-re lehet leszorítani a hazai gázfelhasználást.

Palkovics László a feladatok között a Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálatát emelte ki, ezen belül három kiemelt stratégiai cél van:

  • a földgáz arányának jelentős csökkentése az energiamixben;
  • az alternatív energiaforrások arányának növelése;
  • a növekvő villamos-energiaigény és rugalmasság kiszolgálása.

A miniszter előadása során elmondta, hogy 2030-ra jelentősen csökkenthető az import, 2050-re pedig 40 százalékra csökkenhet a gázimport aránya, és ebben nulla lehet az orosz gáz részesedése. A hosszú távú gázszerződés 2036-ig van érvényben.

A földgázigény csökkentése kiemelten fontos, és fogyasztói szokások változása okozta, hogy 2013-2014-ben a 2,5 milliárdról 4 milliárd köbméter fölé felment 2021-ben a lakossági gázfogyasztás. Legalább 800 millió köbméternyi fogyasztáscsökkenés várható – emelte ki Palkovics László a rezsicsökkentési rendszer átalakításának nyomán. Ehhez még a kormányzati takarékossági intézkedések hozzáadódnak, és ebben még nem látszódnak a távhőrendszer átalakításaival nyerhető fogyasztás-csökkenés.

A földgázigény csökkentése, az alternatívák növelése és a villamosenergia-rendszer alakítása közel 10 milliárd eurós beruházást jelent, ebből 6,5 milliárdot uniós forrásból szeretnének finanszírozni. A többi a piac által finanszírozott rész.

A kormány intézkedései közül a következőket sorolta fel:

  • Felülvizsgálják a Nemzeti Energiastratégiát.
  • A hazai földgázkitermelés lehetőségeit vizsgálják, az éves 1,5 milliárd köbméteres kitermelés növelhető 2 milliárd köbméterre új mezők nyitása nélkül. 2023-ra a plusz fél milliárd köbméter elérhető.
  • Paks 1 üzemidejének a hosszabbítása.
  • Meghosszabbítják a Mátrai Erőmű működési lehetőségét 2029 végéig.
  • Napenergiából 2030-ig 6 GW kapacitás volt tervben, de már 8,5 GW lesz 2025-ben. Jelenleg zajlik egy 3,8 GW-ra vonatkozó telepítési szándék felmérése.

Kormány előtt álló döntések, amelyeket már az energiabiztonsági operatív törzs megtárgyalt, de a kormány még nem hagyott jóvá:

  • Az akkumulátoros tárolókapacitásokat felgyorsítják.
  • A saját célra telepített erőművek esetén nagyon felgyorsítják az engedélyezést – ez vonatkozik a lakossági fogyasztókra és a kkv-kra és ipari fogyasztókra is. Az ügyintézési időt 30 napról 3 napra gyorsítják fel és erősen ösztönzik magát a saját célú termelést. Lakossági fogyasztóknál a szaldóelszámolás 2024. január 1-től megszűnik az új termelők esetében, míg a támogatásból megvalósuló projekteknél már 2023 elejétől kötelező a bruttó elszámolás. Aki fent van a hálózaton, azoknál nem lesz változás az elszámolási rendszerükben, de az újonnan csatlakozók esetén azt szeretnénk támogatni, hogy a saját energiaigényükre használják fel az energiát.
  • Szélenergiában vizsgálják a telepítés új lehetőségét.
  • A biomassza és a biogáz hasznosítására is készülnek tervek.
  • A geotermikus távhő komolyabb szerepet vállalhat a távfűtésben.
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×