eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Unrecognizable old man working on interior of new house or flat.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Energiatakarékosság miatt felújítana? Ezeket érdemes szem előtt tartani

Kapkodás helyett, érdemes körültekintően megtervezni a lépéseket – javasolja a szakértő. Nem biztos, hogy a kazáncsere vagy a hőszivattyú beépítésének kell lennie az elsőnek, olykor egyszerű és jóval olcsóbb munkákkal is nagyot lehet vágni az energiaszámlákon.

Már egy kazáncsere előtt is 30 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni a valóban szükséges beruházásokkal, az ütemezésben és a fontossági sorrend felállításában éppen ezért fontos szakember segítségét kérni, a szakértő tanácsára fordított pénz ugyanis többszörösen megtérül
– mondta a VG Podcastnak Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Most hirtelen nagyon sokan akarnak valamilyen energiamegtakarítást eredményező beruházásba fogni, de nagyon fontos, hogy a megfelelő munkálatokat végezzék el, különben nem lesz hatékony a korszerűsítés.

  • Nem biztos, hogy azonnal a kazáncserével kell kezdeni, első lépésben már akár egy kazántisztítás is számottevő, akár 15 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezhet.
  • Egy energetikailag nem megfelelően összerakott, azaz nem szigetelt és korszerű nyílászárókkal sem felszerelt épületet felesleges hőszivattyúra kapcsolni, ha az utcát hűtik, fűtik vele – hangzott el két példa.

Kiderült, hogy a Mapei kimutatásai szerint a lakossági megrendelők 38 százalékát éri átlagosan 783 ezer forint káresemény a felújítások során.

Arról is eset szó, hogy a szakemberhiány égető volt az utóbbi időben, burkolóra és tetőfedőre kellett a legtöbbet várni, de a kivitelezési díjak és az építési termékek drágulása a kereslet csökkenéséhez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a szakemberhiány enyhülni fog, de a felújítások tovább drágulnak.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×