Infostart.hu
eur:
382.18
usd:
327.98
bux:
109206.15
2025. december 5. péntek Vilma
Sertések sárfürdőznek a pocsolyában Koen és Melissa gazdaságában a hollandiai Hellendoornban 2020. augusztus 12-én. Koen és Melissa biogazdálkodók nyerték meg az idei év legszebb pocsolyájának járó díjat a Wakker Dier nevű állatjóléttel foglakozó szervezet által meghirdetett versenyen.
Nyitókép: Vincent Jannink

Óriásit robbant az élősertés ára, jön a húspultokra is a drágulás

A folyamat gyökerei három évre és Kínába nyúlnak vissza.

Jelentős húsáremelkedés várható itthon a következő hetekben, mert több mint 60 százalékkal megdrágult az élő hús előállításának költsége pár hét alatt – mondta érdeklődésünkre Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

„Az elmúlt 3 év a sertés világpiacán rendkívül szélsőséges körülményeket hozott. Alapvetően ezt két vírus határozta meg:

  • a Covid és
  • az afrikai sertéspestis.

Három évvel ezelőttről kell elindulnunk, amikor Kínában megjelent az afrikai sertéspestis vírusa, és viszonylag rövid időn belül a világ sertésállományának, sertéshústermelésének közel felét adó kínai termelést konzervatív becslések szerint is 30-40 százalékkal csökkentette. Ezt a kínai termelési visszaesést a kínaiak részben világpiaci vásárlásokkal próbálták meg kompenzálni, ami miatt nagyon

jelentős mértékben megugrott akkor az élősertésár, egy év alatt 50 százalékkal.

Majd Kína szép lassan elkezdte a pótlást, visszaemelte teljesítményét a korábbi időszakhoz hasonlóra, és mindennek eredményeként tavalyra elérkeztünk oda, hogy Kína drasztikusan csökkentette a korábbi évek importját, így a korábban a kínai megnövekedett keresletre építő uniós országok egy csapásra elvesztették a piacukat. Hirtelen kialakult egy jelentős túltermelési válság az Európai Unióban, ami árcsökkenést eredményezett. Tavaly is úgy zajlott a folyamat, hogy az év elején volt ugyan egy áremelkedés, de utána folyamatos árcsökkenés volt az élősertés piacán egészen év végéig - miközben a takarmányárak robbanásszerűen emelkedtek az elmúlt másfél évben. Ez utóbbi már az ukrán–orosz háború előtti időszakban is igaz volt, azóta meg végképp. Úgyhogy a piac erre sztenderd logika szerint hozta a válaszát: elkezdett állományt csökkenteni, nem állított be újabb hízókat, vagyis az Európai Unió állománya elkezdett szűkülni. Ám akkor, amikor a hízósertések mennyisége csökken, a piaci ár elkezd korrigálni. Ez történt meg az elmúlt hetekben, viszont ez a korrekció most robbanásszerű volt.

Hat hét alatt 60 százalékkal nőtt az élősertés ára,

márpedig a húsipar számára ez a legfontosabb önköltségtényező, úgyhogy ennek kifejeződése az értékesítési és így a fogyasztói árakban elkerülhetetlen” – vezette végig a folyamatot Éder Tamás.

Arra számít, hogy a következő hetekben, hónapokban megjelenik ez a drasztikus emelkedés a fogyasztói árakban, már csak azért is, mert

a magyar húsipari szereplőknek nincsenek érdemi tartalékaik.

Mint mondta szakmai érdekképviseleti vezetőként az áremelkedés tekintetében konkrét számot nem mondhat, de felhívta a figyelmet arra, hogy az élősertésár 60 százalékkal emelkedett, a húselőállítás önköltségében 65-70-80 százalék az élőállat önköltsége, húskészítmény esetében a hús önköltsége 50-70 százalék.

Középértékekkel számolva ezekből a százalékokból arra jutottunk, hogy

  • ez az élőhúsdrágulás nagyjából 25 százalékos fogyasztói áremelkedést eredményezhet közvetlenül.

És még nincs vége, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökének ugyanis van további figyelmeztetése is: „Ne feledkezzünk meg a gazdaság többi szereplőjét is érő egyéb önköltség-növekedésről, az energiahordozóktól kezdve a csomagolóanyagokon keresztül az adalékanyagokon át”, ezeket is kénytelenek a termelők, gyártók a fogyasztók felé kifejezni.

Arra kérte a partnereket és a vásárlókat is, hogy ezt az „alátámasztott” önköltségnövekedést fogadják el. „Ne húzzuk-halasszuk ennek a beépülését, mert az a magyar húsipari cégek számára súlyos veszteségeket okoz.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A szuperkomputer nem bízik Lionel Messiben? Este sorsolás!

Pénteken, magyar idő szerint 18 órától rendezik a washingtoni John F. Kennedy Centerben a 2026-os labdarúgó-világbajnokság sorsolását. Az Opta elemző cég elkészítette esélylatolgatását: kiderült, matematikai képletek alapján mely válogatottak számítanak favoritnak. Ennek alapján (is) nagy biztonsággal megállapítható: európai vagy dél-amerikai győztest avatnak majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.05. péntek, 18:00
Bódis László
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója
Ez lehet a magyar gazdaság új kitöréspontja

Ez lehet a magyar gazdaság új kitöréspontja

A magyar gazdaság egyik nagy lehetősége, ha az egyetemeken és kutatóintézetekben születő tudományos eredményekre épülő innovatív technológiákat sikerrel viszik piacra deep tech vállalkozások. Ebben a műsorban kiderül, hogy mit takar ez az elnevezés és hogyan tudnak az élettudományi vagy AI-alapú fejlesztések áttörni a globális piacon. Szó volt arról is, hogy Magyarországon milyen oktatási és finanszírozási programok segítik a tudományos eredményekből kinövő technológiai cégeket, miért vonzza Magyarország a nemzetközi nagyvállalatok K+F központjait, milyen szerepe van az egyetemeknek ebben a folyamatban és miért fontos a KKV-k számára is, hogy innovatívvá váljanak. Vendégünk volt Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×