eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Factory worker putting on hygienic mask on face to protect herself against highly contagious corona virus or COVID-19. People working during global virus pandemic.
Nyitókép: Smederevac/Getty Images

Negyedik hullám – Óriási a régiónkénti szórás a munkavállalók beoltottsága terén

A LIGA Szakszervezetek felmérést készített a munkavállalók átoltottságáról. Azt sürgetik, hogy a munkaadók kedvezményekkel, jutalmakkal fokozzák dolgozóik körében a koronavírus elleni védőoltások felvételét. Sok helyen plusz szabadnapokat, munkaidő-kedvezményt adnak.

Mészáros Melinda az InfoRádiónak kifejtette: 2021 őszén, hasonlóan a 2019-es évhez, szinte minden ágazatban párhuzamosan van jelen a munkaerőhiány, valamint a munkaerőtöbblet. Jellemző továbbá, hogy a képzett munkaerő mellett már a képzetlen, de betanított munkára alkalmas munkavállalók iránt is jelentősen megnőtt az igény. A feldolgozóipar egyes területein ugyanakkor egy más típusú tendencia is mutatkozik, miután a LIGA az elmúlt napokban arról értesült, hogy a gépjárműgyártás vonatkozásában egyes alkatrészgyártó vállalkozások létszám- és termeléscsökkentésre is készülnek szeptember-október hónapban.

A szakszervezeti elnök szerint utóbbi ma még nem a törzsmunkavállalókat érinti elsősorban, hanem a magyar kölcsönzött munkavállalókat, és ettől nagyobb számban más országokból érkezett külföldi dolgozókat.

Emellett a feldolgozóipar bizonyos területein – a munkaerő leküzdésére – az elmúlt hónapokban és években nagyon nagy létszámban foglalkoztattak külföldi munkavállalókat , ami változatlanul megfigyelhető. De a hazai munkavállalók iránti igény is jelentősen növekedett, például a feldolgozó- és élelmiszeripar egyes területein, valamint a mezőgazdaságban. Mészáros Melinda megjegyezte, utóbbi terület esetében ráadásul a magyar munkavállalókkal nem is pótolható a munkaerőhiány, ezért nagy számban érkeztek, és várhatóan fognak is még érkezni az előttünk álló hónapokban munkavállalók a távoli országokból, például Vietnámból vagy Indiából.

A már említett elbocsátások hátterében elsősorban a termeléscsökkenés áll, illetve a megrendelésállomány csökkenése.

Mészáros Melinda tájékoztatása szerint egyes gépjárműalkatrész-gyártó vállalkozásoknál 10-15 százalékos a visszaesés, ami összeköthető a nagy konszernek leállásával, tehát az autógyártás akadozásával. A LIGA elnöke megjegyezte, véleményük szerint bizonyos területeken

át kellett volna állni a raktározásra, ami egyébként nem jellemző

az érintett vállalkozásokra. De bíznak abban, hogy az elbocsátások átmenti jellegűek lesznek.

Negyedik hullám

Az észak-magyarországi régióban alacsony a beoltott munkavállalók száma, a közép-dunántúli régióban pedig kiemelkedően magas – ez derült ki a LIGA Szakszervezetek legfrissebb, országos szintű, regionális bontásban végzett felméréséből, melyben azt vizsgálták, hogy hogyan készülnek a vállalatok a koronavírus-járvány 4. hullámára.

„Komoly megbetegedési számmal az elmúlt 2-3 hónapban nem találkoztunk ezeken a területeken – ismertette a részleteket Mészáros Melinda –, bizonyos nemzetközi vonatkozású vállalkozások még a Magyarországon érvényes szabályokhoz képest jelenleg is szigorúbb szabályozást alkalmaznak, tehát például kötelező maszkhasználatot, változatlanul fenntartották a korábbi hullámok ideje alatt érvényes protokollt. Más vállalkozások is fölmérték a korábban megtett intézkedések hatásait, hatékonyságát, és ennek következtében döntenek majd, amennyiben emelkedik az esetszám, hogy milyen újbóli intézkedések bevezetésére kerül sor.”

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a vállalatoknál jellemző, hogy azokat az ellenőrző, fertőtlenítő állomásokat, amelyeket korábban is működtettek, változatlan formában fenntartották, és igyekeznek elkerülni azt, hogy a vállalatok területén is emelkedjen az esetszám az elkövetkező időszakban.

„Pozitív intézkedéseket is bevezettek annak érdekében, hogy minél nagyobb számban oltassák be magukat a munkavállalók, nagyon sok esetben

  • plusz szabadnapokat,
  • munkaidő-kedvezményt adnak,
  • bónuszokat,
  • anyagi, természetbeni juttatásokat biztosítanak

a munkavállalóknak abban az esetben, hogy ha beoltatják magukat” – mondta Mészáros Melinda.

A LIGA Szakszervezetek közleményt is kiadott arról, hogy a munkáltatók pozitív motivációval segítsék a negyedik hullám megelőzését.

Régiónként hatalmas különbségekről számolt be Mészáros Melinda: „Nagyon szórt az arány,

az észak-magyarországi régióban alacsonyabb a beoltott munkavállalók száma, más területeken, például a Közép-Dunántúlon kiemelkedően magas.

Itt egyes vállalkozásoknál akár 80-90 százalékos is az oltottak az aránya, míg más régiókban sajnos ennek az ellenkezőjét is tapasztalhatjuk.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×