eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Autók közlekednek a Róbert Károly körúton 2017. május 14-én, ahol befejeződött az Árpád híd és Vágány utca közötti szakasz felújítása. A teljes útszakaszt korlátozások nélkül, az új forgalmi rendnek megfelelően használhatják az arra közlekedők.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Baljós hírek az autópiac számára

Elsősorban használtautó vásárlást terveznek a magyarok

Mindössze a magyarok 20 százaléka tervezett a következő egy évben autóvásárlást, azonban ebből 6 százalék halasztja is a beszerzését - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által ezer fős, a felnőtt lakosságra reprezentatív felméréséből. Ez mind a piac újautó, mind a használtautó szegmense számára rossz hír, hiszen a járvány nyomán kibontakozó gazdasági válság hatására előbbi kategóriában a Datahouse adatai szerint több, mint negyedével esett a forgalom május végéig, az utóbbiban pedig az első negyedévi 12,6 százalékos visszaesés után áprilisban már 42,5 százalékkal zuhant. Ezt aligha dolgozza vissza a piac, még ha a kutatás szerint alakulnak is a vételi tervek:

újautó vásárlásról ugyanis mindössze a megkérdezettek 4, használtautó vételi szándékról pedig 10 százalék nyilatkozott.

A tervekből ugyanis nem minden esetben lesz vásárlás.

Tavaly egyébként mindent, így az állami és céges flottavásárlásokat is beleszámítva az újautó piacon 158 ezer, a használtautó importnál 156 ezer darabos forgalomról adtak számot, és összesen mintegy 810 ezer adás-vételi tranzakciót jegyeztek fel.

A kutatás szerint legkevésbé a budapestiek (16 százalék) terveztek autóvásárlást, közülük 11 százalék tart ki emellett és 5 százalék mondott le róla. A vásárlást tervezők 5 százaléka akar új kocsit, míg a fennmaradó hányad használttal is beéri. A községekben élők 21 százaléka szeretne vagy szeretett volna kocsit venni. A lemondók aránya 5 százalék, használt autót 12, újat 4 százalék venne.

Legnagyobb arányban (9 százalék) a városokban élők kénytelenek a tervezett beszerzést halasztani, míg azok a kisvárosiak, akik pedig kitartanak a vételi tervük mellett, azok mindössze 3 százaléka nyilatkozott újautó, és 10 százalék használt jármű vásárlási szándékról. A megyeszékhelyeken sem sokkal jobb a helyzet: itt a halasztók aránya 7 százalék, miközben összesen 19 százalékban merült fel a vétel gondolata, és csak a vételi tervekről számot adók 4 százaléka gondolkodott újautóban.

Végzettség szerint vizsgálva az alapfokú végzettségűek 81 százaléka egyáltalán nem tervezett a következő egy évben vásárlást. Ez a közép- és felsőfokú végzettségűeknél egyaránt 79 százalék.

A mégis vásárlásban gondolkodók közül a diplomások egy, a középfokú végzettségűek 8, míg a legkevésbé képzettek 7 százaléka kényszerül halasztani a terveit.

Ugyanakkor a diplomások 15 százaléka használt autóban gondolkozik, újban csak 5 százalékuk. A középfokú végzettségűeknél 10 százalék döntött használtautó, és 3 százalék új mellett.

Autóvásárlási terveket a legnagyobb arányban a 40-59 éves korosztály dédelgetett (25 százalék), de közülük 9 százaléknak le kellett erről mondania. Akik fenntartják ezt az elképzelésüket, azok többsége, 11 százaléka is használtautó beszerzést tervez, újat csak 5 százalék. A 18-39 éves korosztály 20, míg a 60 fölöttieknek csak 13 százaléka vásárol (vagy vásárolt volna) kocsit. A 40 alattiak 6 százaléka kényszerül halasztani, de aki vásárol, az is inkább használt beszerzésben gondolkodik (12 százalék). A 60 felettiek 4 százaléka tartott ki az újautó, míg további 5 százalék használtautó vásárlási terve mellett a felmérés idején. A kutatás szerint a nők 15, a férfiak 25 százaléka tervez vagy tervezett autóvásárlást. Ez az álom azonban a férfiak 8, illetve a nők 5 százalékánál szertefoszlott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×