eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Jóval alatta marad az áprilisi munkanélküliség a márciusi a drasztikus becsléseknek

Áprilisban 4 millió 368 ezer volt Magyarországon a foglalkoztatotti létszám, ami az előző hónaphoz képest 73 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest pedig 136 ezerrel kevesebb. Az elsődleges munkaerő-piacon a hivatalos statisztikai szerint 21 ezer álláshely szűnt meg, de 54 ezren inaktív státuszba kerültek - magyarázta az adatokat az InfoRádióban Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője.

Jelenleg az elsődleges munkaerő-piac a legérintettebb: 21 ezer álláshely szűnt meg hivatalosan a KSH adatai szerint, de itt módszertani problémával állunk szemben - hívta fel a figyelmet a KSH legfrissebb foglalkoztatási adatainak értelmezésekor az InfoRádióban Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője. A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet sztenderdjei szerint kategorizálja a munkanélküliséget. E szerint a definíció szerint a munkahelyüket elvesztők jelentős része inaktívvá vált, mivel a korlátozások miatt nem tudott volna két héten belül munkába állni.

"Az ILO definíciótól eltekintve 73 ezren vesztették el az állásukat csak áprilisban, nagyjából ez az, ami a valós munkanélküliség növekedést jelenti, tavaly áprilishoz képest pedig 136 ezren"

- mondta Horváth András. Szerinte amennyiben nem inaktívnak, hanem munkanélkülinek soroljuk be ezeket az embereket, akkor nagyjából 6 százalék körüli munkanélküliségi ráta adódik áprilisra. "Ez egyébként még mindig jóval alatta marad azoknak a drasztikus becsléseknek, amelyek március közepén-végén napvilágot láttak" - tette hozzá az elemző.

Elmondta azt is, hogy a közfoglalkoztatottak száma szintén csökkent, ami vélhetően a programok tavaly kezdődött erőteljes kivezetésének tudható be. Ráadásul a meghirdetett új programok sem tudnak olyan gyorsan felfutni, és csak április közepén-végén jöttek az első hírek arról, hogy jelentősen kibővítik a közfoglalkoztatási programokat. "Emellett az emberek jelentős része vélhetően reménykedik, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is el tud majd helyezkedni" - jegyezte meg Horváth András. Hozzátette: egyelőre úgy tűnik, hogy jóval kisebb problémával nézünk szembe, mint ahogy az márciusban kinézett.

"Május-júniusban még valószínűleg kismértékben emelkedni fog a munkanélküliségi ráta, vagy legjobb esetben is oldalazni fog. Mi arra számítunk, hogy nem megy 7 százalék fölé ez a ráta" - jelentette ki Horváth András. Hozzátette: maximum pár tizedszázalékot még emelkedhet, mert májusban nagyon aktívan érintette a gazdaságot a leállás, és az újraindulás sem egy-két napos folyamat. "Ezért nyár közepéig még oldalazásra, minimális növekedésre számítunk, de

valószínűleg 7 százalék fölé nem megy, és az éves átlagos ráta is 6 százalék alatt maradhat valamivel.

Feltéve, hogy nem érkezik egy második hullám, és újabb drasztikus korlátozásokra nem lesz szükség a gazdaságban, az előrejelzés csak előző esetben érvényes, de ezt nem tudjuk - tette hozzá Horváth András.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×