eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Érzékenyen érintheti a somogyi településeket, ha hozzányúlnak az iparűzési adóhoz

Sok település számára ez a legfontosabb bevételi forrás, így komoly összegtől eshetnek el az önkormányzatok - derül ki a Somogy megyei hírportál összeállításából.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács legutóbbi ülésén tárgyalt az iparűzési adó reformjáról. Az értékcsökkenési leírás is adóalap-csökkentő tétellé válna, a kutatás-fejlesztési költségek ötszörösét is el lehetne ismerni az adóalapban, és módosítanák a feltöltési kötelezettséget is.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a Somogy megyei hírportálnak arról beszélt, hogy ez szerinte hátrányosan érintené azokat a helyhatóságokat, amelyek iparűzési adót vetnek ki. Ahol van ilyen adónem, ott ez fontos bevételi forrás.

Nagyjából háromszáz önkormányzat szed be iparűzési adót, ez országosan 1000 milliárd forintot jelent, a legtöbbet persze Budapesten fizetik a cégek

- mondta a TÖOSZ elnöke.

Schmidt Jenő hozzátette, szerinte az értékcsökkentési leírás adóalap-csökkentő tétellé alakítása 10–15 százalékos kiesést jelenthet az önkormányzatoknak. – Jelenleg háromszáz milliárd forint az iparűzési adót szedő önkormányzatok szabad mozgástere, ezzel a módosítással ez 150 milliárd forintra csökkenhet.

Tab esetében például évente 50 millió forinttal kevesebbről dönthet majd a képviselő-testület.

Balatonboglár polgármestere ugyanakkor egyelőre nem tart bevételkieséstől. Mészáros Miklós megerősítette, ha a cégek a beruházásokat elszámolhatják és levonhatják az adóalapból az oda vezethet, hogy csökken az iparűzési adó mértéke, pontos számításunk azonban még nincs.

Az biztos, hogy

a boglári nagyvállalkozások is beruháznak, tehát reális esélye van, hogy egy ilyen változással pénzt veszítsen az önkormányzat.

Zsoldos Márta Piroska, Böhönye polgármestere is érdeklődve figyeli a szabályozás alakulását, hiszen a település számára fontos, hogy ne csökkenjenek a bevételek, ugyanakkor az is érdekük, hogy az itt működő vállalkozások terhei hosszú távon csökkenjenek és a cégek lélegzethez jussanak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×