eur:
394.82
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Később jön az adócsökkentés

Csak jövő év júliusától csökken a szocho.

A bérmegállapodás és a jövő évi költségvetés szerint 2019-ben újabb 2 százalékkal csökken a vállalkozásokat terhelő szociális hozzájárulási adó. A miniszterelnökséget vezető miniszter kedden viszont egyértelműen arról beszélt, hogy a mérséklés csak jövő év felétől várható. A19,5 százalékos szintről történő csökkenés a Pénzügyminisztérium szerint több mint 130 milliárd forintot hagy a gazdaságban. Varga Mihály Pénzügyminiszter július elején egy kérdésre válaszolva még arról beszélt, hogy a kormány vizsgálja az adónem szintjének év elejétől történő módosítását.

A keddi kormányinfón szintén kérdésre válaszolva a miniszterelnökséget vezető miniszter már határozottan közölte, hogy végül 2019 januárja helyett csak az év második felétől, júliustól mérséklődik az adóteher. Gulyás Gergely azt mondta, hogy "az érvényben lévő tarifamegállapodás azt rögzíti, hogy ha a béremelések egy bizonyos mértéket meghaladnak - és már most kijelenthető, hogy meg fogják haladni -, akkor július 1-jével csökken a szochó 2 százalékkal".

Az adócsökkentés komoly fedezetet jelent a vállalatoknak a munkavállalók bruttó fizetésének emelésénél. A 2016 végén tető alá hozott bérmegáállapodás értelmében pedig 2019-től kezdve 4 éven át évente 2 százalékkal csökkenhet a szochó mértéke egy legalább 6 százalékos reelbér-emelkedés esetén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×