eur:
394.62
usd:
365.81
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya), amelyek a Pénzjegynyomdában készültek.
Nyitókép: Pénzjegynyomda

Tőzsdére megy az MKB

Tőzsdére viszi részvényeinek 20-30 százalékos pakettjét az eszközértékben ötödik legnagyobb magyar kereskedelmi pénzintézet, az MKB Bank Zrt.

Balog Ádám, a pénzintézet vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy a részvényeket jövőre tervezik bevezetni a Budapesti Értéktőzsdére. A pakett méretéről és a kibocsátás pontos időzítéséről a tulajdonosok később hozzák meg a döntést.

"Jelentős nagyságrendű kibocsátást tervezünk, amit én a magam részéről minél hamarabb, lehetőleg már 2019 elején le szeretnék bonyolítani" - közölte a vezérigazgató, hozzátéve, hogy mindenképpen kisebbségi pakett kibocsátásáról lenne szó.

A bank 2017-ben már sorban a második nyereséges évét zárta, miután a Bayerische Landesbank érdekeltségeként hat egymást követő évben szenvedett el veszteséget és a nemzetközi pénzügyi válság következményei miatt nagy összegű nem teljesítő hitelállományt halmozott fel. A magyar állam a pénzintézetet 2014-ben vásárolta meg a Bayerische Landesbanktól.

Az Európai Unió a bankmentést költségcsökkentési és kockázatkezelési feltételekhez, valamint az osztalékfizetés és külföldi devizában való hitelezés tilalmához, illetve egyes érdekeltségek értékesítéséhez kötötte. Balog Ádám szerint az egyes esetekben 2020-ig érvényben lévő korlátozások is nagyban hozzájárultak a bank talpra állításához.

"Mi a mérsékelt ütemű növekedésben hiszünk" - fogalmazott a vezérigazgató a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban, hozzátéve, hogy "óvakodunk mindentől, ami később fenntarthatatlannak bizonyulna".

Elmondta, hogy más magyar bankok felvásárlásnak a lehetőségével is foglalkoznak, bár erre az érvényben lévő korlátozások 2018 végéig még nem nyújtanak lehetőséget. Az egyik lehetséges akvizíciós cél a kormány által a GE Capitaltól 2015-ben megvásárolt Budapest Bank lehetne, amennyiben eladósorba kerül.

A vezérigazgató szerint az MKB kész partneri kapcsolatokat kiépíteni magán befektetési alapokkal, nyugdíjalapokkal, biztosító társaságokkal és pénzügyi technológiai cégekkel is.

Balog Ádám az interjúban leszögezte, hogy az MKB tulajdonosi struktúrája a legjobb garancia a kockázatos hitelezési gyakorlat elkerülésére. Közölte, a bank jól működik, prudens hitelezést folytat és a betétesek biztonságban tudhatják a pénzüket.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Kínával gyakorlatoztak közösen az orosz alakulatok – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. AOroszország és Kína közös hadgyakorlatot tartott a határon átnyúló terrorizmus visszaszorításáért hétfőn. A két hatalom először tartott ilyen akciót Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta – írja a South China Morning Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×