eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Péterfalvi: a Facebook nem térhet ki az EU adatvédelmi rendeletének hatálya alól

Másfél milliárd felhasználó profilját költözteti át a Facebook Írországból Kaliforniába, Európában ugyanis május 25-én életbe lép egy rendelet (GDPR), ami jelentősen megszigorítja az ügyféladatok kezelését.

Mint ismeretes, a Facebook több millió felhasználójának az adatai kerültek magáncégekhez, amelyek üzleti, sőt politikai kampányokban használták fel azokat. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a Facebook a profilok Kaliforniába költöztetésével sem tud kibújni az új uniós rendelet betartásának kötelezettsége alól.

Péterfalvi Attila az InfoRádiónak azt mondta, hogy azzal jobb pozícióba kerül a Facebook, hogy az Írországi adatvédelmi hatóság nem folytat közvetlenül ellenőrzést a szintén Írországban lévő adatkezelési központban, de a jogérvényesítésnek nem használ ez az intézkedés. "Nem ad felmentést az alól, hogy az európai játékszabályokat kell alkalmazni ebben az esetben" - tette hozzá.

"Az Európai Unió egységes adatvédelmi rendeletének hatálya minden olyan adatkezelésre kiterjed, ami az Európai Unió területén lévő polgárok számára nyújt szolgáltatást,

kiterjed az adatkezelésre, de a jogérvényesítést megnehezíti" - mondta Péterfalvi Attila.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke kifejtette, hogy az uniós adatvédelmi rendelet hatálya állampolgárságtól függetlenül kiterjed az EU-területén lévő polgárokra, akiknek szolgáltatást nyújt. Ilyenkor a szolgáltató bárhol van a világon alkalmazni kell az európai rendeletet.

"A rendeletben szereplő bírság összege is, ami 20 millió euró, ez jelentős összeg lehet még a Facebook esetén is"

- mondta.

A Facebook valószínűleg azért költöztette át Írországból Kaliforniába ezeket a profilokat, hogy jobb pozícióba kerüljön az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon. Ezt Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa mondta az InfoRádiónak.

Krasznay Csaba szerint

nem valószínű, hogy a Facebook megengedheti magának, hogy teljesen kivonuljon az európai piacról, hiszen egy 400 milliós piacról van szó.

"A Facebook több országban is piacot vesztett azért, mert az adott országok kormányzataival nem sikerült megállapodni arról, hogy milyen körülmények között lehet az adott országok állampolgárainak adatait kezelni." - vélte a kiberbiztonsági szakértő.

Hozzátette, hogy az EU nagyon sokat vár el a Facebook-tól, ennek megfelelni műszakilag sem egyszerű, viszont a Facebook-nak van egy adu a kezében, mert az EU-s állampolgárok is használnák a szolgáltatást.

A szakértő emlékeztetett az Iwiw szolgáltatóra, amely sokkal előbb jelent meg, mint a Facebook, és sok millió felhasználót gyűjtött, majd egyszer csak betört a Facebook, és az emberek elsődlegesen azt kezdték el használni.

"Az iwiw lehetővé tette az adatok letöltését, de hogy hogy lehetett volna ezeket az adatokat áttenni mondjuk a facebook-ra, ez műszakilag nehezen megoldható lett volna"

- mondta Krasznay Csaba, hozzátéve, hogy ha az Eu-s állampolgárok találnak egy izgalmasabb versenytársat, aki a Facebook-nél többet tud adni, akkor feltehetőleg átmennek ahhoz a szolgáltatáshoz, de az új közösségi hálózat viszont valószínűleg nem tudná az adatainkat befogadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×