eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Rontja a német gazdaság teljesítményét a szakképzett munkaerő hiánya

Rontja a német gazdaság teljesítményét a megfelelően képzett munkaerő hiánya, amely középtávon 0,9 százalékponttal is visszavetheti a növekedés éves ütemét - derül ki a kölni gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln - IW) hétfőn közzétett tanulmányából.

A munkavállalói érdekképviseletek országos szövetségének (BDA) támogatásával működő kutatóintézet elemzőinek számítása alapján Németország gazdaságából 440 ezer szakképzett munkavállaló hiányzik. Ha a német vállalatok képesek lennének pótolni a hiányzó munkaerőt, a hazai össztermék növekedésének éves üteme 0,9 százalékponttal is magasabb lehetne, ami értékben 30 milliárd euró.

Németország munkaerőpiaca virágzik, a foglalkoztatottság hónapról hónapra rekordokat dönt. Ám a szokatlanul hosszú gazdasági növekedési ciklus, amely immár a kilencedik évbe lépett, a munkaképes korú lakosság csökkenésével párosult, így a vállalatok egyre nehezebben találnak jól képzett munkavállalókat. Az IW becslése szerint még akkor is nagyjából 400 ezer állás maradna betöltetlen, ha a munkaadók minden szakképzett munkanélkülit felvennének.

A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) márciusban ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a munkaerőhiány miatt megtörhet a német gazdaság fellendülése. Tavaly a hazai össztermék 2,2 százalékkal bővült, ez az utóbbi hat év legerősebb üteme volt.

A DIHK által megkérdezett mintegy 2400 vállalat nagyjából fele panaszkodott arra, hogy hosszabb ideje nem talál megfelelően képzett munkavállalót. Tízből hat munkaadó vélte úgy, hogy a munkaerőhiány veszélyezteti az üzletmenetet. A probléma leginkább a feldolgozóiparban, az építőiparban, a biztonsági szolgálatoknál, az oktatásban, a gyermekgondozásban és az idősellátásban jelentkezik.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×