eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kezdhetünk szorítani a gyümölcsfákért

Kezdhetünk szorítani a gyümölcsfákért

A Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet nem vár drágulást az almánál, de a tavaszi fagyok még okozhatnak kellemetlen meglepetést a gyümölcsösökben.

Az étkezési alma bolti fogyasztói ára kilogrammonként jelenleg a 250-500 forintos sávban mozog a fajtától, a minőségtől és a kiszereléstől függően. A szakemberek szerint

a következő hónapokban marad ez az ártartomány, vagyis nem várható drágulás

- mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Véleménye szerint most még korai arról beszélni, hogy a téli enyhe időjárás milyen hatással lesz az árakra. Azonban kiemelte, hogy a gyümölcsfák közül

a kajszibarack, a cseresznye és a szilvafa különösen hajlamos arra, hogy az enyhe téli napokban beindul az "életműködése".

Ez a folyamat megindult decemberben, de most szerencsére leállt. A nedvkeringés beindulásával önmagában még mindig nincs gond, de a termés veszélybe kerülhet, ha februárban, márciusban mínusz 10-15 foknál nagyobb fagyok jönnek. Akkor ugyanis ezeken a fákon a megduzzadt, már élő rügyek sokkal fagyérzékenyebbek, és az erős fagy megtizedelheti a virágrügyeket.

Az idei termésre vonatkozóan még csak nagyon óvatos becslést lehet tenni. A szakember szerint tavaly sok ültetvényen nagyon gyenge termés volt, ennek viszont az az eredménye, hogy a fák "kipihenik magukat", és rengeteg virágrügyet hoznak. A tavalyi gyenge termés logikus következménye idén - egész Európában - egy nagyon magas mennyiségű termés lehet. Ha ez bekövetkezik, az idei év épp ellenkezője lesz a tavalyinak: sok gyümölcs, alacsony árakkal.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a termésingadozások először a termelői árakban csapódnak le, és csak utána a fogyasztói árakban, ez utóbbiak viszont stabilabbak, kevésbé reagálnak érzékenyen a termés változására. A kilogrammonként 250-500 forintos fogyasztói ársáv legfeljebb 50 forinttal húzódik lejjebb, 200-450 forint közé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×