„Magyarországon sokéves átlagban 550-600 ezer tonna alma terem. Idén a termés az átlagos közepes szint körül lesz” - közölte Apáti Ferenc.
Elmondta, hogy már húsz-harminc éve a magyar almatermés körülbelül kétharmada feldolgozóipari minőségű, míg egyharmada étkezési, első osztályú minőség, ami közvetlenül a fogyasztók asztalára kerül.
„Úgy tűnik, hogy ezt az arányt idén sem fogjuk javítani, sőt,
az is elképzelhető, hogy az étkezési minőségű alma aránya még az egyharmadot sem éri el”
- mondta a terméktanács alelnöke.
Az okokkal kapcsolatban elmondta:
a tavaszi fagyok nemcsak mennyiségi, hanem minőségi károkat is okoztak.
Több termesztőkörzetben voltak jégverések is, illetve a varrosodás-fertőzés és a molyfertőzés is rontja az alma minőségét.
Emiatt az étkezési minőségű alma aránya idén valamelyest elmarad az átlagostól, ami egyébként sem túl jó.
„Az, hogy az alma minősége rossz, egy harminc-negyven éve létező idült probléma. Ennek a legfőbb oka az, hogy
a 26-27 ezernyi almaültetvény szűk kétharmada gyenge színvonalú ültetvény gyenge fajlagos hozamokkal és gyenge minőséggel”
- mondta Apáti Ferenc, aki hozzátette, hogy azért a fogyasztás jelentősebb részét még mindig belföldi termésből egészítik ki.
A terméktanács alelnöke úgy látja, mivel az alacsony termésmennyiség mellett alacsony a fogyasztás is, nem lesz hiány étkezési almából.
„Több gyümölcsfajnál volt idén gyengébb termés, de egyetlen gyümölcsfajnál sem alakult ki olyan helyzet, hogy a fogyasztó ne tudta volna megvenni, amit szeretne”
- mondta.
A terméktanács alelnöke elmondta, a 80-as évek végén, egészen a 90-es évek közepéig évente fejenként 35 kilogramm almát fogyasztottak a magyarok - főként azért, mert akkor még kevés helyettesítő terméke volt az almának.
„Most nagyjából éves szinten fejenként 15-20 kilogramm gyümölcsöt fogyasztunk, ami körülbelül a fele a 80-as évekbeli értéknek” - közölte Apáti Ferenc.
„Összességében nem eszünk sokkal kevesebb gyümölcsöt, mint a 80-as évek elején, csak éppen az alma rovására más gyümölcsöket fogyasztunk” - jelentette ki a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.