eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Egyre népszerűbb a mamahotel Magyarországon

Egyre több fiatal felnőtt marad a szülői házban, a 20-39 éves korosztály csaknem egyharmada - ezt mutatják a 2011-es népszámlálási adatok. A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint a "felnőtt gyermekek" jellemzően inkább férfiak, akik érettségivel, vagy alapfokú szakmai végzettséggel rendelkeznek, és többségük kis településen él.

„Ma már elfogadott, hogy 25 éves korig tanulnak a fiatalok, és 25 éves korig gyakorlatilag az eltartottak vannak túlsúlyban. 25 éves kor felett azonban már látszik a különbség. Nyilván ahogy haladunk előre a korcsoportokban, egyre kevesebben vannak, akik otthon élnek, de azért még mindig jelentős az arányuk” - mondta a KSH munkatársa.

Kiemelte: a legjelentősebb változás, hogy az elmúlt években a 30-as éveikben lévő fiatalok aránya drasztikusan megnőtt ebben a kategóriában, és mindig a férfiak maradnak nagyobb arányban otthon.

Elmondta, hogy az otthon lakó fiatalok iskolai végzettsége alacsonyabb, mint azoknak, akik önállósodtak.

„Jellemzően az otthon lakó fiatalok középfokú végzettségűek, a felsőfokú végzettség kisebb arányban van közöttük. Míg a szüleikkel lakók körében 17 százalék a felsőfokú végzettségűek aránya, addig ez az arány 25 százalék az önállósodott fiataloknál” - részletezte Erdei Virág.

Elmondása szerint az otthon lakó fiatalok hamarabb elkezdenek dolgozni, mint az önállósodottak, de közöttük sokkal hamarabb megjelenik a munkanélküliség is.

„A legnagyobb arányban a községekben vannak otthonlakó fiatalok, és minél inkább megyünk a nagyvárosok felé, annál inkább csökken az arány"

- mondta.

"A fővárosban és a megyei jogú városokban az átlagnál kicsit kisebb arányban vannak az otthonlakó fiatalok” - ismertette a szakember.

A 20-39 éves népesség 27,5 százaléka otthon lakik az Európai Unió tagországaiban is.

„A fejlett és erős szociális hálóval rendelkező Skandináv országokban 15 vagy még kevesebb is, aki otthon lakik – ilyen Dánia, Finnország, Svédország. A déli államokban azonban – Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban – a 35-41 százalékot is eléri az otthon lakók aránya. Ennek egyik oka nyilván a hagyományos déli családmodell, de azért azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a gazdasági válság ezeket a déli országokat érintette elsősorban” - fogalmazott a KSH munkatársa.

„Magyarország az erős középmezőnybe tartozik a 31 százalékával. Azt gondolom, hogy annak fényében, hogy a déli országokban ilyen magas arányban laknak otthon a fiatalok, mondhatjuk azt, hogy gazdasági oka is lehet annak, hogy otthon laknak a fiatalok” - véli a szakember.

A 2011-es magyarországi népszámlálás során a 20-39 éves korcsoportba 2 millió 810 ezer ember tartozott. Ennek a csoportnak a 31 százaléka, 880 ezer olyan 20-39 éves fiatal volt, aki még gyerekstátuszban, otthon lakott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×