eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

MOL: az OMV ismét félrevezető kijelentést tett

Az osztrák OMV újabb állítása bizonyult félrevezetőnek, miután csütörtökön az illetékes EU-biztos bejelentette, hogy nincs szándékában semmilyen intézkedést javasolni az egy részvény - egy szavazat ügyében az Európa Parlamentnek - mondta el az InfoRádióban a MOL csoport kommunikációs igazgatója.

Ferencz I. Szabolcs ezzel arra utalt, hogy az OMV korábban azt hozta nyilvánosságra, miszerint legkésőbb 2009-ben el kell törölni a 10 százalékos szavazati korlátot, amelynek értelmében a MOL tulajdonosainak szavazati aránya nem haladhatja meg a 10 százalékot, függetlenül attól, hogy mekkora részvényhányaddal rendelkeznek.

A kommunikációs igazgató az InfoRádióban elmondta: egy héten belül az OMV harmadik állításáról derült ki, hogy félrevezető. Korábban megtévesztő reklámkampányt kezdtek, majd egy felvásárlásnak nem minősülően kommunikálták, milyen árat adnának a MOL-papírokért.

Bár az uniós biztos korábban arról beszélt, hogy várhatóan 2009-ig eltörlik a 10 százalékos szavazati korlátot, csütörtökön mégis azt nyilatkozta: semmit nem kíván tenni ez ügyben. Ferencz I. Szabolcs szerint semmi nem bizonyítja, hogy a szavazati korláttal működő cégek kevésbé lennének hatékonyak, mint azok, amelyeknél nem alkalmazzák a korlátot.

Mint mondta, amíg a befektetők tisztában vannak a cégek struktúrájával, ez semmiféle problémát nem okoz számukra.

Az InfoRádió által megkérdezett EU-jogász szerint semmi nem gördíthet akadályt az elé, hogy a magyar parlament hétfőn megszavazza a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést, az úgynevezett lex MOL-t.

Várnai Rupert szokatlannak tartja az unió belső piacokért felelős biztosának aggodalmait. Más tagállam lobbitevékenysége azonban nem befolyásolhatja egy esetleg meginduló eljárás kimenetelét.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×