eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Bartenstein: A MOL egyenlő partner lehetne

Az osztrák gazdasági miniszter szerint úgynevezett blokkoló kisebbségi részesedést kellene vásárolnia a MOL-ban a magyar kormánynak. Martin Bartenstein a Financial Times Deutschland című lapnak azt mondta: Budapest ezzel biztosíthatná, hogy egy OMV-MOL egyesülés egyenlő partnerek közötti összeolvadásként valósuljon meg.

A hétfőn megjelenő, de részleteiben már ismertté vált interjúban az osztrák politikus azt mondta: ha a magyar kormány stratégiai vagyonnak tekinti a MOL-t, akkor egy ilyen lépéssel el lehet érni, hogy ne kerüljön ki teljesen Budapest ellenőrzése alól a magyar olajcég.

A tervezett Lex MOL-ról Martin Bartenstein azt mondta: az Európai Unió belső piacán nem lehet különféle trükkökkel megakadályozni a cégfelvásárlásokat.

Vasárnap újabb kisebbségi MOL-részvénytulajdonos közölte, hogy támogatja az osztrák vállalat felvásárlási ajánlatát. A Centaurus Capital befektetési cég igazgatója a magyar olajtársaság vezetőségéhez írt levelében hangsúlyozza: a javasolt 32 ezer forintos részvényenkénti ajánlat kedvező.

Randel Freeman arra kérte a cégvezetést, hogy álljon el minden olyan lépéstől, ami alááshatná az OMV-vel való kapcsolat szorosabbra fűzését, ami szerinte a részvényesek és a MOL érdekét is szolgálja. A befektetési társaság részesedése a magyar vállalatban meghaladja a 100 millió eurót.

Szombaton az OMV-ben és a MOL-ban egyaránt 5 százaléknál kisebb részesedéssel rendelkező Templeton Asset Management Ltd jelentette be, hogy támogatja a két cég egyesülését. A MOL 20,2 százaléknyi részvényét birtokló osztrák OMV felvásárlási törekvését korábban a magyar cég menedzsmentje és a magyar kormány is ellenséges lépésnek nevezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×