eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Hogyan legyünk szupermilliárdosok?

A Google internetes kereső bejelentkezése a YouTube videómegosztó honlapért régi szép emlékeket idéz fel az internetes híreket figyelőkben. Az utóbbi napok eseményei már-már a kilencvenes évek gazdasági szárnyalását idézik fel, amikor hónapok alatt váltak egyetemistákból milliárdosok. A Google 1 milliárd 650 millió dolláros ajánlata azt bizonyítja: ez még ma sem lehetetlen. Íme az internetes szupergazdagok csúcslistája!

Több mint hat év telt el az úgynevezett dot.com-lufi kipukkanása óta, azaz azóta, hogy az internet első nagy szárnyalása véget ért. A kilencvenes évek második felében a szerencsésebbek hónapok alatt válhattak milliárdosokká, ám a csoda 2000 elején véget ért.

Az utóbbi napokban mintha visszatért volna valami a hőskorszak pezsgéséből, nem utolsósorban a Googlenek köszönhetően, amely 1 milliárd 650 millió dollárt (mintegy 354 milliárd 750 millió forintot) ajánlott a YouTube videómegosztó közösségi portálért.

De kik a leggazdagabbak az internet világában? Íme a lista:

Larry Page (33 éves) és Sergey Brin (33) - Google

A Google két tulajdonosának összesített vagyona 14 milliárd fontra, azaz 5642 milliárd forintra tehető. Egyes becslések szerint az összes internetes keresés fele a Google-on keresztül történik. A vállalat arra bíztatja munkatársait, hogy munkaidejük 20 százalékát olyan ötletek kidolgozásával töltsék, melyek érdeklik őket.

Mark Zuckerberg (22) - Facebook.com

A mindössze 22 éves Zuckerberg két éve indította el közösségi portálját, mely elsősorban a felsősoktatásban tanulókat célozza. Jelenleg 8 millió regisztrált felhasználója van kétezer egyetemen és főiskolán. Személyes vagyona 530 millió fontra (213 milliárd 590 millió forintra) tehető.

Robin Li (38) - Baidu.com

Ha nem hallottak még a Baiduról, ne csodálkozzanak, ez ugyanis egy kínai internetes kereső. A Baidu.com piacvezető Kínában, annak ellenére, hogy az ázsiai országba már a Yahoo! és a Google is megpróbált betörni. A kínai piac nagyságát mutatja, hogy ez a világ negyedik leglátogatottabb honlapja. Robin Li becsült személyes vagyona 1 milliárd 600 millió font (645 milliárd forint).

Chad Hurley (29) és Steve Chen (27) - YouTube

Személyes vagyonukat nehéz pontosan megbecsülni, de a szakemberek 265 (106 milliárd 800 millió forint) és 530 millió font (213 milliárd 590 millió forint) közé teszik. A YouTube alapítóinak történetében talán az a legdöbbenetesebb, hogy a honlapot 2005 februárjában indították.

Michael Birch (36) - Bebo

A Bebo - hasonlóan a MySpace-hez vagy a Facebookhoz - egy közösségi portál, amely főleg az iskolások és az egyetemisták körében népszerű. A San Franciscóban élő brit férfi vagyonát 160 millió fontra (64 milliárd 480 millió forintra) becsülik, de a 2005 júliusában indult oldalért (melynek 25 millió felhasználója van és egyedül Írországban napi 20 millió kattintást generál) a Viacom vállalat állítólag 750 millió dollárt ajánlott.

Nick Denton (39) - Gawker Media

A Financial Times munkatársaként Denton több cikket is írt a blogokról, majd könyvet írt a patinás brit Barings Bankház összeomlásáról. Az internet nagy rajongójaként elemzőből hamarosan blogger lett, majd blog-vállalkozó. Cége több blogot is üzemeltet. Becsült vagyona 145 millió font (58 milliárd 435 millió font).

Niklas Zennström (40) és Janus Friis (30) - Skype és Kazaa

A svéd számítógépes szakember és dán vállalkozó társa először a fájlmegosztó Kazaával próbálkozott, amit még a perek indulása előtt eladtak egy ausztrál vállalatnak. Nagyobb siker övezi a Skype-ot, az ingyenes internetes telefont, amelyet a közelmúltban adtak el az eBaynek 2 milliárd 600 millió dollárért. Személyes vagyonuk mintegy 688 millió font (277 milliárd 264 millió forint) fejenként.

Tom Anderson (30) és Chris DeWolfe (40) - MySpace

A közösségi portált 2003-ban indította a bölcsész végzettségű Toma Anderson és vállalkozó-társa Chris DeWolfe. A MySpace a negyedik legolvasottabb angol nyelvű honlap, világszerte pedig a hatodik. Vagyonuk 148 millió font (59 milliárd 644 millió forint) fejenként.

Andrew Black (43) - Betfair

A netes fogadóiroda már indulásakor hatalmas siker volt, amit jelez, hogy az első héten 35 ezer font értékű fogadást hajtottak végre. A vállalatnál több mint 400 ember dolgozik, a cégért egy japán technológiai csoport 1 milliárd 500 millió fontot (több mint 600 milliárd forintot) ajánlott. Ennek ellenére személyes vagyonát egyelőre 100 millió fontra (40 milliárd forintra) becsülik.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×