eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Megugrott az illegális zeneletölések száma, és már a YouTube-ot sem kímélik

Újra erőre kapott az illetéktelen zeneletöltés, miközben egyre több előfizetője van a különböző zenei streaming-szolgáltatóknak.

Meredeken emelkedik a zenék illetéktelen letöltését lehetővé tevő weboldalak száma - írja a Wired által közzétett adatok alapján a HVG. Eszerint 2023-ban világszerte több mint 17 milliárd alkalommal látogattak meg zenei kalózkodással foglalkozó weboldalakat, az előző évhez képest 13 százalékkal többen. Vagyis úgy tűnik, hogy a felhasználók ismét az internetet használják kedvenceik illegális letöltésére, ehhez pedig a YouTube is hozzájárul.

Mint írja a lap, a Gizmondo oldal egy kimondottan kalózkodással foglalkozó kutatócéget, a Musót idézi, amely azt következtette ki, hogy a streaming-szolgáltatások, például a Spotify és az Apple Music magasabb, a globális inflációs környezet miatt emelt árai visszaterelik az embereket az illegális letöltések felé. Mind több és több fogyasztó fordul olyan webhelyekhez, amelyek közvetlenül másolják ki a hangot YouTube-videókból, letölthető MP3 vagy .wav fájlokká konvertálva azokat.

A kutatók által nyomon követett zenei kalózkodás körülbelül 40 százaléka ezekről a "YouTube-to-MP3" oldalakról származik.

Az eredeti webhely olyan egy lemezkiadói per miatt már nem üzemel, mások viszont átvették a helyét. Mint írják, egy egyszerű Google-keresés tucatnyi hasonló weboldalhoz juttathat el bárkit.

A lap azt írja, érdekes, hogy a YouTube-ot birtokló Google egyenesen ezekre a kalóz oldalakra irányítja a felhasználókat, amelyek viszont több milliárd látogatást generálnak a YouTube-on. A Google ugyan szigorú irányelveket ír elő a szerzői jogok megsértése ellen a szolgáltatási feltételekben, mégis úgy tűnik, hagyja, hogy ezek a zenei kalózoldalak elszabaduljanak.

A videómegosztó szóvivője, Jack Malone a Gizmondónak azt mondta, a YouTube számára rendkívül fontos, hogy az alkotók és az előadók megfelelő fizetést kapjanak a tartalmaikért, azonban azt is megjegyezte, hogy a platform fellép a zenelopó szolgáltatásokkal szemben, amikor értesítést kap róluk.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×