eur:
393.08
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Egy budapesti gimnazista az otthonából, internetkapcsolaton keresztül figyeli osztályfőnökének, Kerényi Katának, a Zöld Kakas Líceum tanárának online tartott óráját 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében mától a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, és elkezdődik a digitális tanrendre való átállás.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Születés, gyász, sportolás és bevásárlás – kifordította életünket a karantén

A szegedi Móra Ferenc Múzeum komoly kortörténeti értéket lát abban, hogy a karanténélet mindennapjait az utókor számára megőrizze, ezért beszélőket keres. Az első interjúk közben már elkészültek, és egy-két "korlenyomat" már van is.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum a tavaszi karanténidőszakban indította el új kezdeményezését, a koronavírus-történetek gyűjtését. Most elkészült az első gyorsjelentés a projektről: a legtöbb interjúalany a karantén első két hetét viselte a legrosszabbul, jellemzővé vált a közösségi munka, de volt olyan nagymama, aki újszülött unokáját csak fotón keresztül ismerhette meg – közölte az intézmény az Infostarttal.

A múzeum egyedi történeteket várt hétköznapi emberektől, hogy aztán ezeket a fontos korlenyomatokat megőrizhesse a jövő kutatói, érdeklődői számára. A projektfelelős Szolnoki Zoltán történész beszámolója szerint eddig tizenhárom online interjú készült el, a 25 és 66 év közti alanyok közül ketten-ketten párosával vettek részt a a beszélgetésben, de Norvégiából is akadt jelentkező.

A legjellemzőbb nehézség

a bevásárlás megszervezése

volt, de sokan beszálltak a maszkvarrásba, rengetegen kezdtek "végre" sütésbe, főzésbe, valamint nagyobb teret kapott a kihalt tereken való sportolás.

A családi élet is átalakult, a nagyszülők online találkozhattak unokáikkal, de a gyász is megnehezült a személyesség hiányában.

A mesélésre még mindig lehet jelentkezni – ITT.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×