eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Az elhízás és a mozgáshiány a prosztatarák esélyét is növeli

Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét és rontja a már meglévő betegség prognózisát - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. Nyirády Péter hozzátette, már napi húsz perc kerékpározás is több mint a harmadával csökkenti annak rizikóját, hogy egy prosztatarákos férfi ebben a betegségben haljon meg.

Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét és számottevően rontja a már meglévő betegség prognózisát – mondta Nyirády Péter.

„Egyértelműen kimutatható, hogy leginkább a metabolikus szindrómán belül a centrális típusú elhízás, tehát a haskörtérfogat jelentős mértékben befolyásolja a prosztatarák kialakulásának valószínűségét és érdekes módon a kimenetelét is, tehát jobbak a kilátások, ha nincs centrális elhízás” - fogalmazott a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

A prosztatarák elsősorban az 50 év felettieket érinti, és ebben a korosztályban a magyar férfiak kétharmada elhízott – mondta Nyirády Péter. Hangsúlyozta, hogy a túlsúly nemcsak a prosztata rosszindulatú megbetegedésében játszik fontos szerepet, hanem a kór kimenetelét és a terápia hatékonyságát is jelentősen rontja.

Az elhízott prosztatarákos férfiak esetében mind a sugárkezelés, mind a műtéti ellátás eredményessége rosszabb, mint azoknál a daganatos férfiaknak, akiknek testsúlya ideálisnak számít. Emellett, elhízás esetén a tumor többnyire agresszívebb is, és nagyobb a kiújulás esélye is. Az igazgató szerint a túlsúlyos betegek sebészeti szempontból is nagyobb kihívást jelentenek, továbbá a műtét utáni sikeres rehabilitáció és sebgyógyulás esélye is kisebb náluk.

A korai diagnózis kulcsfontosságú, ennek jegyében november 19-én ingyenes, regisztrációhoz kötött szűrést tart a klinikán. A testsúly optimalizálásával, valamint a mozgás beiktatásával számos urológiai betegség, köztük a prosztatarák kialakulása is jelentősen csökkenthető, a már kialakult tünetek enyhíthetőek, és a betegség kimenetele is egyértelműen javítható – mondta Nyirády Péter.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója az ideális testsúly elérését és a rendszeres testmozgást tartja a megelőzés legfőbb pillérének. Hangsúlyozta: már napi húsz perc kerékpározás is több mint a harmadával csökkenti annak rizikóját, hogy egy prosztatarákos férfi ebben a betegségben haljon meg, mégis évente csaknem 1500 férfi veszíti életét emiatt Magyarországon.

„Sajnos a betegek mindig az orvostól vagy a gyógyszertől várják a megoldást. Egy betegség soha nem jön jókor. Azt kell megnézni, mit tehetünk. A vizsgálati adatok alapján egyértelműen kimutatható, hogy nem túl megerőltető mozgással is jelentős mértékben lehet az életkilátást javítani. Igenis van mit tenni, küzdhet a beteg a betegség ellen!”

A klinikaigazgató szerint, ha egy prosztatarákos beteg mindössze húsz percet kerékpározik naponta, akár 39 százalékkal is csökkentheti annak esélyét, hogy ebben a kórban haljon meg, de már azoknak a betegeknek is 32 százalékkal javulhat az eredményük, akik hetente legalább másfél órát gyors tempóban sétálnak.

Magyarországon a prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, évente 4500 új beteget diagnosztizálnak, és csaknem 1500-an halnak meg emiatt minden évben. Nyirády Péter szerint az 50 év felettieknek érdemes évente eljárniuk szűrésre, de ha a családban másnál is előfordult ez a betegség, akkor már 40 éves kor körül célszerű elvégeztetni a mindössze néhány perces vizsgálatot - mondta a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×