eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A moszkvai rendőrség szerint maguknak keresték a bajt az angol drukkerek

Moszkvában öt angol futballszurkólót kezelnek kórházban, miután megverték őket az utcán az esti EB-selejtező előtt. A rendőrség öt incidensről számolt be, és letartóztattak egy 25 éves moszkvai lakost. Az orosz hatóságok azt mondták: nem tűrik el, hogy a drukkerek részegen tartózkodjanak a stadionban, és az ígérték, hogy keményen fellépnek a rendbontókkal szemben.

Az esti orosz-angol futballmeccs előtt már tapintható volt a feszültség az orosz fővárosban. A drukkerek radikálisabb csoportjai ugyanis gondoskodtak arról, hogy az este ne csak a futballról szóljon - szerda délelőttig öt incidensről érkezett jelentés, melyek során angol szurkolókat vertek meg a moszkvai utcákon.

A térképet nem ismerik, de tudják, hol lehet inni

A moszkvai rendőrség egyik szóvivője azzal vádolta az angol drukkereket, hogy maguknak keresik a bajt, mert nem csak a futball miatt, "hanem inni és szórakozni jöttek. Elég nehezen igazodnak el a városban, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy érkezésük után azonnal ellepjék a bárokat és a nightklubokat" - mondta Jevgenyij Gilgyeejev.

Ironikus módon az orosz huligánok az angol futball-drukkerek kemény magjának viselkedését másolják le, gyakran brutális eredményességgel. Az internet segítségével a különböző bandák gyakran rendeznek verekedéseket, és az erről készült videókat a YouTube videómegosztó oldalon is publikálják. (Danny Dyer angol színész orosz huligán lányokkal beszélget - videó itt!)

2002-ben, amikor a futballvébé idején Oroszország kikapott Japántól, az orosz huligánok csatatérré változtatták Moszkva belvárosát, és két ember meghalt a zavargásban.

Orosz huligánok most azt mondták a BBC riporterének: az angolok - sajnos - elpuhultak, és szét fogják verni őket.

Kommandósok őrzik a két tábort

Az orosz rendőrség a nem éppen puha módszereiről ismert OMON különleges egységet is mozgósította a meccs biztosítására. A stadionban 5000 rendőr, köztük 2300 belügyi katona próbálja fenntartani a rendet. Így valószínűleg többen lesznek, mint a vendégszurkolók, akiknek a számát 4 és félezerre becsülik.

A két szurkolótábor közötti feszültséget valószínűleg csak fokozza a két ország között a Litvinyenko-ügy és más vitás kérdések miatt jegessé vált viszony.

Brit követség: "részegen ne menjenek a meccsre!"

A brit követség felszólította az angol szurkolókat, ne keressék a bajt, és ne menjenek ittasan a Luzsnyiki-stadionba, mert nem fogják beengedni őket. Nem tudni, hányan hallgatnak a figyelmeztetésre, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nehéz szétválasztani a vodkát és a sört a futballtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×