eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Egyre több gyermeket fogadnak örökbe egynemű párok

Márciusi adatok szerint már 65 ezer gyermek nevelkedik egynemű pároknál az Egyesült Államokban. Noha a közvélemény jelentős része továbbra is elutasítja ezt, mások szerint ez semmivel sem rosszabb, mintha csonka családban, vagy éppen állami gondozásban nőnének fel a gyerekek.

Noha Massachussetts kivételével egyik amerikai államban sem engedélyezik az egynemű párok házasságát, egyre több homoszexuális és leszbikus pár fogad örökbe egy vagy több gyereket.

Utóbbi kérdés szabályozása nem csak államról-államra változik, hanem meglehetősen homályos is: számos helyen nincs törvényileg szabályozva és nincsenek precedensértékű bírói döntések sem.

Az Urban Institue adatai szerint 11 államban, valamint Washington DC-ben mondták ki, hogy a nemi identitás nem befolyásolhatja az örökbe fogadás jogát.

Három államban megtiltották az adoptálást az egynemű párok számára. A helyzet kaotikusságát mutatja, hogy ezek egyikében, Missisipiben egyedül élő homoszexuálisok vagy leszbikusok fogadhatnak örökbe gyermeket. Utah-ban indirekt módon zárták ki az egyneműeket, itt ugyanis csak házaspárok adoptálhatnak.

A fennmaradó 36 államban az egynemű párok a bíróságok és az örökbe fogadást intéző szervezetek jóindulatára vannak utalva.

Ennek során még mindig sok előítélettel kell megküzdeniük, bár a felmérések szerint megfordulóban van a közvélekedés az Egyesült Államokban: 1999-ben még csak 38 százalék támogatta az egynemű párok adoptálási jogát, míg tavaly már 46 százalék.

Sokan gondolják úgy, hogy a leszbikus családban felnövő fiúk, illetve a homoszexuális családban nevelkedő lányok semmilyen szerepmintát nem látnak.

Mások ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy gyermekek millió nevelkednek csonka családban, és közülük is sokan nélkülözik közvetlen közelükben a releváns viselkedési mintát, mégsem tiltja semmi, hogy egy gyerek az egyik szülő nélkül nőjön fel.

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×