eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Riasztóan sokat füstölünk

Riasztó mértékben emelkedett az évtized első felében az üvegházhatás egyik legfőbb okozójának, a széndioxid-gáznak a kibocsátása egy amerikai tudományos értekezés szerint.

A CO2-kibocsátás 2000 és 2004 között csaknem háromszor akkora ütemben nőtt - 3,1 százalékkal -, mint a '90-es években, amikor 1,1 százalékos volt a növekedés - derült ki az amerikai tudományos akadémia (PNAS) tanulmányából.

A kutatók a megnőtt energiafogyasztásra és a szénnek az energiatermelésbe való fokozott bevonására vezették vissza a riasztó mértékű emelkedést.

Megállapították, hogy elsősorban a fejlődő országok felelősek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának növekedéséért - 2004-ben az emelkedés 73 százalékát a kevésbé fejlett országok idézték elő -, de még így is csak a világ összkibocsátásának 40 százalékáért felelnek, a légkörbe jutó széndioxid 60 százalékát a fejlett országok termelték.

"Noha tudományos körökben egyetértés van arról, hogy a széndioxid-kibocsátás hatással van az éghajlatra, sem a fejlett, sem a fejlődő országokban nem érzékelünk előrelépést a kibocsátás kezelése terén" - mondotta Chris Field, a Carnegie intézet egyik részlegének igazgatója, a dokumentum egyik fő szerzője.

Mint hozzáfűzte, a világ nagy részén éppenséggel visszalépést tapasztaltak ezen a téren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×