eur:
393.1
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban 2019. február 5-én. A bank Magyarországon megnyíló új központjának létrehozásával az NBB hatékonyabban kapcsolódhat be az európai pénzügyi-gazdasági életbe.
Nyitókép: Pénzügyminisztérium

Megtámadták egy magyarországi bank levelezőrendszerét, nem is akármikor

Kibertámadás érte budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank levelezőrendszerét. A munkatársak csak privát emailről tudtak válaszolni az érdeklődésekre.

A hvg.hu ír arról, hogy ismeretlenek feltörték az orosz hátterű, de budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank levelezőrendszerét. Állítólag azon a napon, amikor Bulgária közölte, kilép az intézményből és csak Magyarország marad az egyedüli európai részvényes.

A lapnak a pénzintézet egy munkatársa csak privát emailcímről tudott válaszolni.

Állítólag

a hackerek belső levelezésekhez, dokumentációkhoz, érzékeny információkhoz is hozzájutottak.

Ezek legtöbbje orosz és angol nyelvű, de akad magyar nyelven jegyzett dokumentum is. Úgy tudják, hogy a bank elleni hackertámadás révén megszerzett dokumentumokat terjeszteni is kezdték.

Az NBB 2018-ban jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét. Ezek után 2019-ben a magyar parlament megszavazta, hogy az orosz dominanciájú bank teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, míg a pénzintézet vezetői és vendégei a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon, ezáltal pedig az Európai Unióban is.

A lap emlékeztet arra is, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után Szlovákia és Csehország is bejelentette, hogy otthagyja a bankot, de Románia és Bulgária is ugyanígy döntött. Magyarország ugyanakkor maradt, ahogy az NBB székhelye továbbra is Budapesten van.

A NBB legnagyobb tulajdonosa

  • Oroszország 45,44 százalékkal,
  • ezután Magyarország következik 25,27 százalékkal, majd sorra jönnek a nem európai államok:
  • Kuba részesedése 2,83 százalék,
  • Mongóliáé 1,8 százalék,
  • Vietnamé pedig 1,26.

Tavaly májusban írtunk arról, hogy a Fitch Ratings visszavonta a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését. A hitelminősítő honlapján azt közölte, hogy az "Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus miatt nem tudják elemezni az NBB tevékenységét".

Az NBB-től eddig a legnagyobb, százmillió eurós hitelt a magyar energiaellátási hálózat korszerűsítése is magyar cég, az állami tulajdonban lévő MVM vette fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×