eur:
395.08
usd:
367.91
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Adjon nevet a pécsi barnamedvének!

Csütörtöktől láthatja a nagyközönség a pécsi állatkert legújabb lakóját: a 140 kilogramm súlyú, felegyenesedve két méter magas hím barnamedve Bulgáriából érkezett az intézménybe - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata.

Közleményük szerint a szófiai állatkertből érkezett hatéves példány az egyetlen barnamedve a Dunántúlon; az állat csereszerződés keretében került Pécsre. Az állatkert három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott a barnamedvéért.

A Magyarországon fokozottan védett faj beszerzése hosszadalmas volt, az engedélyeztetési eljárás hónapokat vett igénybe - idézte az írásos összegzés Siptár Dávidot, az intézmény szolgáltatási vezetőjét.

A szakember hozzátette: bár a medve kapott nevet Bulgáriában, az állatkert örömmel fogadja az átkeresztelési ötleteket, pályázatot írnak ki és a kifutónál elhelyezett ötletládában is várják majd a látogatók javaslatait.

Siptár Dávid kitért arra is, hogy a pécsi állatkert barnamedve-kifutóját 4,5 méter magas 5 milliméter pálcavastagságú kerítés határolja a tetején 1 méter 45 fokos szögben elhelyezett magasítással, amely mellé felszereltek egy kétkörös szünetmentes táppal ellátott villanypásztor-rendszert is.

A biztonság tekintetében az állatkert túlteljesítette a jogszabályi feltételeket - közölte a szakember.

Az 1,8 milliárd forintos beruházással felújított - május végén átadott - intézményben az állatok mintegy 40 százaléka új, a régi állatkertben nem volt megtalálható.

A létesítményben több mint 250 állatfaj több mint ezer egyede tekinthető meg. Köztük pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség.

A közlemény az intézmény tervei között említette a meglévő állomány bővítését, valamint további új bemutatóhelyek kialakítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Felpörgött a nyaralási szezon, ez jól látszik az utasbiztosításokon is - közölte saját adatai alapján a Netrisk. Júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszik a foci-Eb hatása is. 2024-ben a tavalyihoz képest előretörtek a repülős utak, itt pedig az akár 10-20 órás járatkésések miatt még nagyobb szerepet kapnak a jól megválasztott utasbiztosítások. A kártérítéshez azonban fontos, hogy a biztosítás az indulástól egészen a hazaérkezésig tartson, és az sem mindegy, hány órás késés esetén térít az adott társaság, ezért érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×