eur:
394.56
usd:
354.79
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Kincset talált a szemét között

Kilencvenkilenc millió forintot érhet az a kereszt, amelyet a szemétből szedett ki egy osztrák nő. A különleges tárgyat valószínűleg az 1200-as években készítették Franciaországban, és a II. világháború előtt egy lengyel hercegnőé volt.

A keresztet egy Zell am See-i hotel tulajdonosának lakásából dobták ki, miután a férfi meghalt, rokonai pedig kiürítették az apartmanját még 2004-ben.

A kihajított holmikat nézte át egy helybeli nő porcelán tárgyak után kutatva, amikor észrevette a keresztet.

Mielőtt magával vitte volna, amit talált, megkérdezte az elhunyt unokahúgát, hogy kell-e neki, de az nem tartott rá igényt.

A kereszt már három éve állt megtalálója nappalijában, egyik szomszédjának azonban gyanús volt a műtárgy: elkérte és elvitte a leogangi múzeumba, ahol a kurátor azonnal értesítette a rendőrséget.

A nyomozás során kiderült, hogy a kereszt a II. világháború előttig egy lengyel hercegnőé, Izabella El¿bieta Czartoryskáé volt, aki egy varsói pincében rejtette el, a nácik azonban 1941-ben rátaláltak és Ausztriába vitték a nemes gyűjteményének többi tárgyával együtt.

Ekkortól nem lehet tudni, mi történt a kereszttel, amely a szakértők szerint a franciaországi Limoges-ban készült 1200 körül.

A különleges műtárgyat - amely a becslések szerint több mint 99 millió forintot ér - egyelőre a leogangi múzeumban őrzik. Azt egyelőre nem lehet tudni, kap-e jutalmat a megtalálója.

Címlapról ajánljuk

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×