eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes
Nyitókép: Unsplash

Egyre nő a koronavírusos betegek száma, ám az oltásra még várni kell

A háziorvosi rendelőkben végzett tesztek alapján hetek óta nő a betegek száma, viszont csak megkésve rendelték meg az új variáns elleni, frissített oltóanyagot.

Egyre több a koronavírus fertőzött az őszi szezonban - írja a Népszava. A lap a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adataira hivatkozva azt írja, augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele Covid-fertőzést igazolt.

A járványügyi központnak országszerte mintegy 87 háziorvos küldi el rendszeresen a hozzájuk légúti panaszokkal forduló betegektől vett mintákat.

A Semmelweis Egyetem járvány-központja arra kéri hírlevelében a háziorvosokat, hogy amint hozzáférhetővé válik idehaza is a frissített Covid-vakcina, adják be azt a veszélyeztetett csoportokba tartozó pácienseknek.

A lap azt írja, a koronavírus jelenleg terjedő variánsa ellen Magyarországon még nincs oltóanyag, az új vakcinák beszerzése folyamatban van a WHO ajánlása alapján. Az ellenben nem ismert, milyen és mennyi oltóanyagot rendelnek. Úgy tudják,

két oltóanyag van versenyben: egy egy fehérjealapú, és a Moderna mRNS-alapú vakcinája.

Több háziorvosnál is érdeklődött a lap, szinte valamennyien arról számoltak be, hogy naponta 80-90 beteget is fogadhatnak, leginkább felső légúti panaszokkal. A felnőtteket ellátó rendelőkben elérhető Covid-tesztek már hetek óta sokaknál igazolják, hogy erős a járvány.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×