eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Nyitókép: Pixabay

Ennyit esett a hőmérséklet a frontrendszer miatt

Pécs Árpádtető állomáson csak 8,0 fokot regisztráltak.

Az elmúlt két napban 10-15 Celsius-fokkal esett vissza a hőmérséklet a hét elejéhez képest – közölte a HungaroMet Zrt.

Azt írták, csütörtökön a Dunántúlra fokozatosan megérkezett a hűvösebb levegő és vele együtt a frontrendszer felhő- és csapadéksávja is, de ekkor az ország középső és keleti tájain még 20-29 fok között alakult a csúcsérték. Pénteken egyre nagyobb utat tört magának a hűvös légtömeg, amelynek hatását a nagy kiterjedésű csapadékzóna még inkább fokozta.

Ahogy a csapadék fokozatosan haladt északkelet, kelet felé, úgy a hőmérséklet is hamar visszaesett, de előterében, a még a kevésbé felhős tájakon, gyorsan felmelegedett a levegő. Az ország északkeleti részén, Szamosújlakon mérték a legmelegebbet, 29,9 fokot, ezzel szemben nyugaton, Pécs Árpádtető állomáson csak 8,0 fokot regisztráltak, ami az ilyenkor szokásosnál nagyjából 15 fokkal alacsonyabb.

Szeptember 13-án a napi átlagos maximum-hőmérséklet 24,4 Celsius-fok körüli. Most pénteken azonban a napi maximum-hőmérséklet átlaga ennél a klimatológiai átlagnál 9,4 fokkal volt kevesebb.

A HungaroMet arról is írt, hogy pénteken az ország döntő részén 10-20 milliméter közötti csapadékösszeget regisztráltak, de északkeleten, Tiszacsermelyen 51,4 milliméter gyűlt össze 24 óra alatt.

Hozzátették: a csapadék mellett főként az északnyugati tájakon a viharos, néhol erősen viharos szél még kellemetlenebbé tette az időjárást, a legerősebb széllökést – óránkénti 95,4 kilométeres sebességűt - Sárospatakon, egy intenzív zivatar környezetében mérték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×