Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Alma és málna helyett kivi – új gyümölcsökből kell pálinkát főzni a klímaváltozás miatt

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. augusztus 22. 06:00
Előbb-utóbb új gyümölcsfajtákból kell pálinkát főzni, mert az eddigi alapanyagok nem élik túl az éghajlatváltozást – mondta az InfoRádióban a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A szokatlan tavaszi és nyári időjárás miatt idén több gyümölcs esetében is jóval korábban kezdődött és hamarabb is ér véget a szezon, miközben a nagy viharok, esőzések órási károkat okoztak. A termés minősége és mennyisége kihat a pálinkafőzésre is. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy a mennyiség miatt idén nem kell aggódni. A szokottnál nagyobb szezonális csapadékmennyiség elsősorban a meggyet és a cseresznyét érintette rosszul. Több gazdaságban elrohadt a fán a gyümölcs, mert nem tudták leszedni a nagy esőzések miatt.

Már elkezdtek érni a korai szilvafajták is, és Mihályi László szerint várhatóan jó lesz az idei termés, ami természetesen kedvez a pálinkafőzésnek is. Ami a szőlőt illeti, ugyan több ültetvényen is jelentős fagykárok keletkeztek, a várakozások szerint azért lesz annyi betakarított termés, hogy megfelelő mennyiség jusson el a pálinkafőzdékhez.

Mihályi László hozzátette: szépen termett idén az almakörte is, így összességében nem borúlátó a pálinkafőzési lehetőségekkel kapcsolatban. Ugyanakkor megjegyezte:

nem mindig a legjobb minőségű gyümölcsöket kapják meg a főzdék.

Arról is beszélt, hogy a klímaváltozás miatt más gyümölcsökre kell átállniuk a pálinkafőzőknek. Mint mondta, korábban az volt leginkább a jellemző például a barack esetében, hogy két-három jó év után jött egy rosszabb, az utóbbi években azonban négy rossz év után jött egy jó. Ez a kedvezőtlen változás elsősorban a májusi fagyok következménye. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta: egyes gyümölcsfák hamarabb virágoznak, mert már hosszú évek óta enyhébbek a telek, és így „hamarabb magához tér a természet”. A korai fagyok ugyanakkor sok helyen megtizedelik a barackállományt. Egyes termelők megpróbálnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, és későbbi érésű barackfákat ültetnek, ezeknek a pálinkája azonban Mihályi László szerint nem olyan minőségű, mint a hagyományos barackfajtáké.

„A szilva és a meggy még talán fogja bírni az éghajlatváltozást, az alma esetében viszont jelentkezhetnek problémák, ugyanis kérdéses, hogy mennyire tudják meg öntözni az ültetvényeket a gazdák” – magyarázta a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Mint fogalmazott, rendkívül kézi munkaigényes a gyümölcstermesztés, és jelenleg nagyon nehéz kézi munkaerőt találni, miközben az ültetvények megfiatalítása is nagyon fontos feladat lenne. Mihályi László szerint a klímaváltozás miatt

főként a bogyós gyümölcsök vannak veszélyben, a málna „szinte teljesen ki fog kopni”, a fekete ribizli pedig már most is komoly fejtörést okoz a termelőknek.

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke végül elmondta: helyi termesztésű gyümölcsből már Magyarországon is készül kivipálinka.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új gyümölcsökből kell pálinkát főzni, mert a régiek nem bírják a klímát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást