eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Unfinished electric installation and plastering work at an interior construction site.
Nyitókép: EThamPhoto/Getty Images

Emberbarát lakhatási rendszer kialakításáért fogott össze két szeretetszolgálat

Már mintegy hatezer ingatlannal és több mint húszezer ügyféllel rendelkezik Magyarország legnagyobb szociális és krízishelyzeti lakhatást biztosító szervezete, az MR Lakásalap. A szervezet fontosnak tartja a lakhatás minőségét is, amivel szemléletváltást is szeretnének elérni az ingatlanpiacon.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által alapított MR Lakásalap a lakhatási válságba került családok otthonteremtését segíti. A szociális bérlakásokkal kapcsolatos attitűdöt azonban szeretnék átkeretezni – fogalmazott az InfoRádióban Major Gábor ügyvezető.

"Kisebb vásárlóerővel vagy megélhetési nehézségekkel küzdő családoknak is szeretnénk megoldásokat biztosítani. A társadalom szélesebb szegmensei számára próbálunk olyan megoldásokat kialakítani, ami egy kicsit a piactól elszakad, a piac hullámzásait tompítottan követi csak le, és az átlag piacnál is sokkal stabilabb, kiszámíthatóbb szerződéses szolgáltatási környezetet tud biztosítani" – mondta.

A Nemzeti Eszközkezelőtől a Lakásalaphoz átkerült lakások bérleti díja 17 ezer forint körüli, de a többi ingatlan esetében is úgy kalkulálnak, hogy

rezsivel együtt 35 százaléknál többet ne emésszen fel a család bevételéből.

Ha pedig valakinek fizetési nehézségei adódnak, nem engedik el a kezét, segítenek megoldást találni.

Lutár Balázs, az MR Lakásalap másik ügyvezetője kiemelte, azért, mert a közösségi lakhatás kedvezményezettje egy szociális célcsoport, nem jelenti azt, hogy sérülhet a lakhatás minősége. A piacon nem általános, hogy biztonságos és az életvédelmi szempontokat maximálisan figyelembe vevő ingatlant adjanak bérbe, ezért elvégzik azokat az előzetes vizsgálatokat, amelyek szükségesek az ingatlan villamosbiztonságához, de ellenőrzik a kéményeket és a gázkészülékeket is.

A tavalyi év legnagyobb kihívása a pandémia idején indított fizetési moratórium feloldása volt, több mint 1300 család törlesztését kellett átütemezniük. Sokan több éves részletfizetési lehetőséget kaptak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×