eur:
392.51
usd:
362.59
bux:
72205.63
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Facebook/Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

Veszélyes teknősökre vadásznak csapdával a Tiszán

Csapdákat helyeztek ki az idegenhonos teknősök számára – írta bejegyzésében a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Az ország számos pontján – tavak és folyóink mentén – többször is megfigyeltek ékszerteknősöket, sőt, a Tiszán egy alkalommal már Mississippi tarajosteknőst is találtak. Július elsejével a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület megkezdte a Tisza szolnoki szakaszán az idegenhonos teknősök élvefogó csapdázását.

A speciális mesterséges szigetekkel az érintett szakaszokon bárki találkozhat. A természetvédők arra kérik a túrázókat, hogy ne közelítsék meg és ne nyúljanak a csapdákhoz, illetve a benne lévő egyedekhez.

Az idegenhonos teknősfajok Észak-Amerikából kerültek Európába és elterjedt házikedvenccé váltak. Napjainkra, részben a felelőtlen kisállattartás következtében az ékszerteknősök kivadulva életképes populációt alkotnak. A Mississippi tarajosteknős számos betegség és kórokozók hordozója, emelett veszélyezteti őshonos mocsári teknős szaporodását, előszeretettel pusztítja a süllő fészkek ikráit, ivadékait.

Naponta ellenőrzik a csapdákat, a természetvédők bíznak benne, hogy a “rafinált, óvatos” faj egyedeit sikerülhet csapdába ejteni. A fogságba esett állatokat később állatkertekbe szeretnének eljuttatni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×