eur:
395.85
usd:
369.3
bux:
71791.13
2024. július 2. kedd Ottó
Zánka, 2023. június 27.Gyerekek a nyári Erzsébet-táborok hivatalos megnyitóján a zánkai Erzsébet-táborban 2023. június 27-én. A nyári Erzsébet-táborokba 130 ezer gyereket várnak: a két legfőbb helyszínen, Zánkán és Fonyódligeten 35 ezret, a napközis táborokban 88 ezret.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Szigorú közegészségügyi követelmények a gyermektáborokban – mutatjuk a részleteket

A szülőknek is vannak teendőik, ha táborozni küldik a gyermeküket – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A táborozásnak a közegészségügyi, egészségügyi követelményeit jogszabályok rendezik. A táborozást a kezdési időpont előtt legalább hat héttel be kell jelentenie a szervezőnek a hely szerint illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási vagy a főváros esetén a kerületi hivatalnál. Ha a tábor több járási hivatal illetékességi területét érinti, akkor a fővárosi vagy vármegyei kormányhivatalnál kell ezt a bejelentést megtenni. A bejelentéskor meg kell adni a résztvevők számát, a tábor helyét, illetve időpontját.

"Alapvető fontosságú az ivóvíz minőségű víz, melyet vándortábor vagy nomád tábor esetén is biztosítani kell. Gondoskodni kell a keletkezett hulladék megfelelő gyűjtéséről, tárolásáról, rendszeres elszállításáról, az egészségre káros rovarok és rágcsálók irtásáról, a szennyvíz elhelyezéséről, ha nem teljes közművel történik a tábor" – mondta az InfoRádióban Csizmadia Hajnalka.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ élelmezés-, táplálkozás, gyermek- és ifjúság-egészségügyi osztályának vezetője hozzátette: a résztvevők számának megfelelő mennyiségű illemhely, illetve kézmosási lehetőséget is biztosítani kell, illetve ottalvós tábor esetén a tisztálkodási lehetőséget is meg kell oldani. Gondoskodni kell továbbá a helyiségek rendszeres takarításáról, fertőtlenítéséről, és az étkezést is meg kell oldani a gyermekek számára. A tábor területén konyhát a vonatkozó élelmiszer-biztonsági előírások betartásával lehet csak létesíteni és üzemeltetni. A gyermekeknek biztosítani kell a rendeletben előírt energiaszükségletet, valamint a diétás étrendet igény esetén.

"Háromszáz fő feletti táborozás esetén a tábor területén lakó orvossal kell biztosítani az egészségügyi ellátást, ha ennél kisebb létszámmal működik a tábor vagy napközis tábor, akkor pedig a helyi alapellátást végző háziorvossal kell egyeztetni, és ő fogja a szükséges egészségügyi ellátást biztosítani" – fejtette ki a szakember. Hangsúlyozta, hogy baleset esetén kiképzett elsősegélynyújtónak kell megoldania az ellátást a mentő kiérkezéséig, és az ehhez szükséges eszközöket is biztosítani kell.

A táborokban csak egészséges gyermekek vehetnek részt, erről a szülőknek kell nyilatkozniuk, az előre kiküldött dokumentumban.

Ebben arról nyilatkoznak, hogy a táborozást megelőző négy napban a gyermeken nem észleltek fertőzésre utaló tüneteket. Itt érdemes feltüntetni az esetleges allergiát is.

"Nomád táborok esetén, ha a tábor területén készítik el önállóan az ételt, amit elfogyasztanak, rendkívül fontos, hogy csak egészséges gyermekek vegyenek részt az ételkészítésben. Egyes munkafolyamatok között mindig mossanak kezet, ezért az ivóvíz minőségű víz biztosítása rendkívül fontos. Az élelmiszereket, konyhai edényzeteket közvetlenül a földre ne tegyék le a fertőzésveszély miatt, a földes árukat, gyümölcsöket elkülönítve tárolják" – fűzte hozzá Csizmadia Hajnalka, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a hűtést igénylő alapanyagok megfelelő tárolását biztosítania kell a táborszervezőnek.

A szakember a napi kullancsvizit megtartását is javasolja, és azt, hogy a szülők tegyenek a gyermekek tisztasági csomagjába rovarirtó szereket és viszketés elleni kenőcsöket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×