eur:
396.48
usd:
370.89
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Kibertér műveleti központjának épülete Budapesten az avatás napján, 2023. október 2-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az ellenzék aktivizálta magát az orosz kibertámadás híre miatt

Több ellenzéki képviselőcsoport közösen kezdeményezi, hogy a külügyi tárca elleni orosz kibertámadás miatt május 27-re hívják össze az Országgyűlés rendkívüli ülését - közölte pénteki online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd frakcióvezetője.

Tordai Bence kijelentette, egy a sajtóban napvilágot látott dokumentum megerősíti azt, "amit eddig is sejtettünk, hogy Putyin hackerei gyakorlatilag leigázták a magyar kormány informatikai rendszereit, feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium teljes informatikai hálózatát".

Mint ismert, 2022 márciusában született egy cikk arról, hogy az orosz titkosszolgálatok széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózata ellen. A kormányzat akkor kampányhazugságnak nyilvánította az ügyet.

Tordai Bence most úgy fogalmazott, legalább 2017 óta tudható, hogy "Oroszországgal szemben az elhárítás gyakorlatilag nem működik, politikai döntés született arról, hogy Magyarország nem védekezik az orosz hibrid hadviselés ellen". Amit itt látunk, az nem szuverenitás, az egy bábállam viselkedésmódja - fogalmazott Tordai Bence.

Közölte, megfogalmaztak egy határozati javaslatot az orosz kibertámadás elítéléséről, az eset feltárásáról és következményeiről.

A hvg.hu közben arról ír, hogy az orosz, államilag támogatott Turla hackercsoport állhat a Lunar nevű kártevő két változata mögött, melyet egy meg nem nevezett európai ország kormányzati rendszerei ellen vetettek be az ESET kiberbiztonsági vállalat jelentése szerint. Miután működni kezdenek, a támadók távolról tudnak parancsokat küldeni a megfertőzött gépre, és ahhoz a hálózathoz is hozzáférhetnek, melyhez a fertőzött gép tartozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×