eur:
396.5
usd:
370.75
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Woman applying insect repellent against mosquito and tick on her leg during hike in nature. Skin protection against insect bite
Nyitókép: Zbynek Pospisil/Getty Images

Vészjósló jelek: brutális szúnyoginvázió lehet idén

Az elmúlt fél évben jelentős mennyiségű csapadék hullott le Magyarországon, a talaj pedig számos helyen telítődött, nem szivárogott el a víz, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának – mondta az InfoRádióban Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus.

Az elmúlt napok tavaszias időjárása kedvezett a szúnyogok megjelenések és terjedésének, de most még nem jelentenek nagy veszélyt ránk és az élővilágra. Sáringer-Kenyeres Tamás az InfoRádióban elmondta: az áttelelő vérszívók jöttek elő az enyhe időben, komolyabb problémát azonban egyelőre nem okoznak, ugyanis

amint lehűl a levegő, elpusztulnak vagy visszavonulnak azokra a védett helyekre, ahol telelnek.

Az entomológus tájékoztatása szerint akkor számíthatunk nagyobb invázióra, amikor a magasabb hőmérséklet hatására a klasszikus lárvatenyésző helyeken megindul a felmelegedés, majd kikelnek a tojások, a lárvák pedig kifejlődnek és kirajzanak. Mostanában a megszokottnál sokkal több szúnyoglárva jelent meg, aminek az az oka, hogy az elmúlt fél-háromnegyed évben rendkívül sok csapadék hullott le, melynek következtében telítődtek a talajok.

Sáringer-Kenyeres Tamás felhívta a figyelmet, hogy Zala és Vas vármegyében, valamint több alföldi részen is hatalmas belvízterületek vannak, és ezeken a helyeken még a kevesebb lehullott csapadék sem tud elszivárogni, hanem megáll, ami kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének, illetve a szúnyogok szaporodásának.

A rovartani szakértő szerint februárban még nem kell elkezdeni a szúnyoggyérítést, márciusban viszont már fel kell készülni rá.

„A jelenlegi csapadékviszonyok azt vetítik előre, hogy lesz gondunk a következő időszakban”

– tette hozzá. Sáringer-Kenyeres Tamás úgy véli, idén is könnyen előfordulhat, hogy már a tavasz elején el kell kezdeni a biológiai védekezést, a főszezonban – májusban és júniusban – pedig a megszokott metódus szerint a kémiai védekezéseket kell megszervezni.

„Szúnyog szempontjából nem az aktuális, hanem az időszaki csapadék a meghatározó” – fogalmazott az entomológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×