eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images

Változtatna a kormány a nyugdíjrendszeren, egyre nagyobb gond lehet

Akár már idén megjelenhetnek az első változások.

Nemzetközi szakértők bevonásával vizsgálja a kormány a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, ennek első eredményei pedig akár már az idén megjelenhetnek – írta a Portfolio a kedden megjelent Nemzeti Reform Programban szereplők alapján.

A lépés célja, hogy Magyarország megfeleljen az EU országspecifikus ajánlásainak. Ezek között szerepelt, hogy a magyar kormánynak elsősorban a jövedelmi egyenlőtlenségek kezelése révén javítania kellene a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát, miközben megőrzi annak megfelelőségét. Erre reagálva került be a friss Nemzeti Reform Programba egy ezzel kapcsolatos tervezett intézkedés.

A dokumentum szerint egy olyan felülvizsgálat indult el, melynek célja, "hogy szakpolitikai választ nyújtson a nyugdíjrendszer megfelelősége és költségvetési fenntarthatósága vonatkozásában jelentkező demográfiai kihívásokra".

Az első mérföldkő már idén nyilvánosságra kerülhet a független nemzetközi szakértői jelentés publikálásával, ugyanis abban konkrét szakpolitikai javaslatokat is megfogalmaznak majd.

A reformprogrammal egyidőben megjelent friss konvergencia program alapján a gazdasági portál azt írja, hogy egyre nagyobb lehet a lyuk a magyar nyugdíjkasszában. A nyugdíjkiadások ugyanis a GDP arányában a 2019-es 8,3 százalékról 2070-re 12,4 százalékra emelkednek, miközben a járulékbevételek a nemzeti össztermék 7,4 százalékán stagnálhatnak. Ezen csak egy még erőteljesebb demográfiai fordulat segítene, melynek eredményeként több járulékfizető lenne, mint amennyivel a jelenlegi modell számol.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×