eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Hivatalosan megtörtént a vezércsere a honvédség élén

Novák Katalin nevezte ki a Magyar Honvédség új parancsnokát.

A Magyar Közlönyben megjelent, hogy Novák Katalin államfő döntött a vezérkari főnök kinevezéséről. A köztársasági elnök Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter előterjesztésére úgy határozott, hogy Böröndi Gábor László altábornagyot nevezi ki a feladatra – írja a 24.hu.

Az új vezérkari főnök megbízatása május 4-től hatályos és öt évre, 2028-ig szól.

Mint korábban arról az Infostarton írtunk, a honvédelmi miniszter egy hete jelezte, hogy Böröndi Gábor László váltja Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, amit egyebek mellett a fiatalítással indokolt. Böröndi Gábor altábornagy parancsnokhelyettesként éppen akkor távozott, amikor Ruszin-Szendi Romulusz lett a vezérkari főnök.

Mostani kinevezése előtt Böröndi Gábor a Magyar Honvédség mentális megújítását, egy ütőképes, a NATO kötelékében is működőképes haderő létrehozását nevezte fő feladatának és

fontosnak tartotta az önkéntes tartalékos rendszer képzését a stratégiai pontok megőrzésére.

Böröndi Gábor altábornagy korábban a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalát vezette. Korábban Korom Ferenc helyettese volt, és éppen akkor távozott, amikor a konok ember hírében álló főnökét Ruszin-Szendi Romulusz váltotta. Arról, hogy menesztett vezérkari főnök a haza szolgálatát hol fogja folytatni, egyelőre nincs hivatalos információ.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×