eur:
394.71
usd:
365.92
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nukleáris elrettentésről is beszélt a leendő magyar vezérkari főnök

A Magyar Honvédség mentális megújítását és egy ütőképes, elkötelezett, a NATO kötelékében is működőképes haderő létrehozását nevezte fő feladatának a Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Az altábornagy kiemelte: a Magyar Honvédség nemzeti hadsereg, amely felkészített, kiképzett, felszerelt tagja a NATO-nak. Hozzátette, a cél az, hogy a magyar katonai hagyományokon alapuló, erős, hadműveleti és stratégiai szinten befolyásolni képes haderőt hozzanak létre.

A jelölt elmondta: katonai pályája során megértette, hogy a kiképzés, felkészítés nélkül a legjobb technika sem működik. Szólt arról is, hogy a Magyar Honvédséget vezetni megtisztelő, ugyanakkor óriási felelősség.

"Ez egy csapatmunka, a katonák, beosztott parancsnokok támogatása, hitvallása, elkötelezettsége nélkül nem lehetséges" - fogalmazott. Hozzátette: ha bizalmat kap, a feladata az lesz, hogy egy olyan hadsereget hozzon létre, amely képes hazai és szövetségi környezetben megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek.

Mint mondta, Magyarország és az Ukrajnával szomszédos többi állam háborút megelőző állapotban van, ennek tükrében harcászati, harci kiképzést kell adni a katonáknak. Hozzátette: ő annak a híve, hogy lássanak minél többet, és ami jó, adaptálják, ami rossz, engedjék el. Közölte: ehhez szükséges az eddigi gondolkodásmód, az "így szoktuk" megváltoztatása.

A vezérkari főnöknek jelölt Böröndi Gábor fontos feladatának nevezte a katonák harcászati kiképzését, a stratégiai felderítést, és azt is, hogy

a magyar katonai oktatásba visszahozzák a nukleáris elrettentést.

Továbbá olyan logisztikát kell szervezni, amely képes ellátni a harcoló csapatokat - tette hozzá. Közölte: hiszi és vallja, hogy a misszió az a gyakorlóterep, ahol meg tudják mérni, hol tartanak a katonák felkészítésében.

Böröndi Gábor hangsúlyozta: kiemelten fontos az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer, és a feladatának tartja, hogy ezeket az erőket kiképezzék a közelükben lévő stratégiai pontok megőrzésére, az ellenség logisztikai vonalainak elvágására. Itt van lehetőség a "szittya, rugalmas szervezetű megközelítésnek", mert ezzel olyan rugalmas egységet kapunk, elkötelezett hazafiakkal, akik ott élnek, saját településüket akarják megvédeni - mondta.

Szólt arról is: a bemutatók, gyakorlatok távol állnak a valóságos háborútól, arra jók, hogy megmutassák, milyen új képességei vannak a hadseregnek, mert egy háborús helyzetben döntő szerepe van a logisztikának, ezért erre kiemelt figyelmet fog fordítani vezérkari főnökké kinevezése után.

Novák Előd (Mi Hazánk) kifejtette: pártja számára "nem imponáló", hogy a jelölt kiemelten fontosnak nevezte a missziókat, "az amerikai megszállásban részvételt", az erre fordított pénzből szerinte vonzóbb itthoni javadalmazást lehetne nyújtani a katonáknak. Kifogásolta, hogy miközben a hadsereg létszámának növelése a cél, ezzel párhuzamosan zajlik a fiatalítás. Megjegyezte: ez "az első létszámbővítés, amit tömeges kirúgással kezdenek", és felvetette, elképzelhető, hogy az előző vezérkari főnöknek, Ruszin-Szendi Romulusznak is emiatt kellett távoznia.

Az ülésen jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is, aki erre válaszul cáfolta, hogy a sajtóban megjelent találgatásokhoz kapcsolódóan kellett távoznia Ruszin-Szendi Romulusznak. Megerősítette:

Ruszin-Szendi Romulusz szolgálatai vitathatatlanok és egyértelműek,

a harcászati szintről hadműveleti szintre lépés miatt vált szükségessé a vezérkari főnök cseréje.

A fiatalítással kapcsolatban kiemelte, egyesek a haderőt "egyfajta szociális intézményként fogták fel", ő azonban versenyhelyzeten és harcképességen alapuló komoly haderőt akar, új eszközökkel, ennek pedig elkerülhetetlen része a generációváltás. Kiemelte: fiatal, dinamikus tiszteket akarnak pozícióba engedni, amit az eddigi, jelenlegi szervezeti kultúra akadályozott. Hozzátette: a kilépőknek példátlanul méltányos támogatást biztosítanak.

Harangozó Tamás (MSZP) a fiatalításról és a szolgálati nyugdíjról kérdezte a jelöltet és azt mondta, szakmai életútja alkalmassá teszi Böröndi Gábort arra, hogy vezérkari főnök legyen, majd azt kívánta, a hivatást és szakmát képviselje a politikával szemben.

Lukács László György (Jobbik-Konzervatívok) a jelölttől azt kérdezte, egyetért-e azzal, hogy háborús őrület folyik Brüsszelben, tekintettel arra, hogy nemrég még ott szolgált. Azt kívánta Börödi Gábornak, legyen több ideje a tervei megvalósítására, mint elődjének volt és közölte azt is, a Magyar Honvédségnek erős vezetőre van szüksége és ez a konzervatívok számára is fontos.

A honvédelmi és rendészeti bizottság 8 igen és Novák Előd (Mi Hazánk) tartózkodása mellett támogatta Böröndi Gábor kinevezését.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×