eur:
394.63
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy (j) a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án. Az előtérben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Megfogalmazták az elvárást az új vezérkari főnökkel szemben

Harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit és ehhez a megfelelő ember a Honvéd vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy - mondta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Böröndi Gábor kinevezés előtti meghallgatását követően, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után arról beszélt: a kormány és ő maga is elhúzódó háborúra számít. Mint mondta, a magyar kormány a béke és tűzszünet oldalán áll, de katonai értelemben fel kell készülni arra, hogy ez a konfliktus elhúzódik, jelen lesz Európa keleti határán.

Kiemelte: erre a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie, ezért javasolta a "megfelelő ember a megfelelő helyen, a megfelelő időben" elvét követve, hogy Böröndi Gábor altábornagy vezesse a harcászati szintről a hadműveleti szintre a honvédséget.

El kell jutnunk oda, hogy a Magyar Honvédség a NATO mint védelmi szövetség tagjaként, de a nemzeti haderőre épülve, az újonnan beérkező eszközök rendszerbe állításával, az ehhez kapcsolódó harceljárások kidolgozásával és legfőképpen egy megújult morális, lelki alapon, egy mélyreható szervezetikultúra-váltást követően egy magasabb harckészségi állapotba kerüljön - fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megköszönte a csütörtökön a vezérkari főnök beosztásából felmentett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy munkáját,

mint mondta, benne egy kitűnő embert és katonát ismert meg, aki különleges műveleti, harcászati ismereteit kamatoztatva az elmúlt két évben a Magyar Honvédséget "egy új útra tette".

Böröndi Gáborról a miniszter azt mondta, kiváló katonai pályafutás áll mögötte, volt már a vezérkari főnök helyettese is, és a legutóbbi időkig Magyarországot képviselte a NATO-ban, így az ő tudása, kapcsolatrendszere a legfrissebb, legmélyebb, legaktuálisabb a háború hatására jelentősen átalakuló védelmi szövetséggel. Megjegyezte: a NATO története legnagyobb adaptációs folyamatát éli, amiben Magyarország földrajti helyzetét és haderőfejlesztését tekintve is megkerülhetetlen szerepet tölt be.

Böröndi Gábor altábornagy a bizottság ülése után megköszönte a megelőlegezett bizalmat, és jelezte: ő kinevezésében "feladatot és felelősséget" lát.

Most, amikor a határaink mellett háború dúl, ez a hivatás új értelmet nyer: meg kell tölteni tartalommal, mentálisan meg kell újítani a Magyar Honvédséget és egy ütőképes, elkötelezett haderőt kell létrehozni, ami NATO-kötelékben is képes tevékenykedni és működni - fogalmazott.

Megjegyezte: nagy a feladat, "de jó a csapat", a tisztek jól képzettek. Elmondta: meg kell újítani az altisztképzést, a katonáknak élményszerű kiképzést kell adni. Kiemelte azt is, hogy meg kell találni a hangot a fiatalokkal, közelebb kell őket hozni a hadsereghez és aztán meg kell őket tartani. Ehhez az egyik eszköz a mindennapos megmérettetés, mert lelki támaszt ad és végigkíséri őket egész életükben.

Böröndi Gábor szerint a Magyar Honvédség közössége egy jó közösség, de mindenkinek meg kell találni a helyét. Hozzátette: mire ez a közösség ütőképes csapat lesz, lesznek változások.

"Én azt szeretném, ha elsősorban fejben lennének változások: higgyük el, hogy tudjuk, ha tudjuk, akkor akarjuk, ha akarjuk, akkor tegyük meg" - fogalmazott.

Kósa Lajos (Fidesz), a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke elmondta: a bizottság nyolc igen és egy tartózkodás mellett támogatta Böröndi Gábor kinevezését a honvéd vezérkar főnökévé. Mint mondta, a meghallgatáson igyekezett megelőzni, hogy a leendő vezérkari főnök politikai vitákba keveredjen.

A vezérkari főnöknek a haza védelme a kötelessége, függetlenül attól, hogy milyen kormánya van az országnak - jelentette ki, hozzátéve,

elutasítják az ellenzék felvetését, hogy a honvédség a kormányt szolgálja.

"A Magyar Honvédség a hazát szolgálja" - szögezte le Kósa Lajos.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×