eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

"Lehet, hogy fogok is" - Újabb árulkodó beszélgetések kerültek nyilvánosságra a Völner-Schadl-ügyben

A Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkárt, illetve a Schadl György, a bírósági végrehajtói kar elnökét korrupciós ügyben vizsgáló eljárás lehallgatási anyagaiból láttak napvilágot részletek - van köztük olyan is, amely akkor készült, amikor már elkezdték lefoglalni Völner Pál vagyontárgyait.

Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál volt igazságügyi államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert korrupciós kapcsolata révén.

A vádiratban az áll, hogy Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből származó, őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük. Úgy tudni, Schadl György rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki cserébe Schadl érdekében gyakorolta a befolyását a végrehajtók kinevezésekor.

A büntetőeljárás során Schadlnál és a szintén végrehajtóként dolgozó feleségénél a jelentős mennyiségű pénz mellett számtalan vagyontárgyat foglaltak le a hatóságok, ám a vádirat szerint akadtak olyanok, melyeket megpróbáltak elrejteni a nyomozók elől.

Az ügy lehallgatási hangfelvételeiből most többet nyilvánosságra hozott a Blikk. Ezek között van olyan, amelyikből kiderül, az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkárának hogyan juttatott havi rendszerességgel hárommillió forintot a végrehajtói kar elnöke, Schadl György, vagy hogy miként nem tudja álnevén, biztosításnak nevezni a Schadl házaspár értékeit tartalmazó széfet néhány családtag egy telefonos beszélgetésben.

Van a lap által közölt felvételek között egy olyan is, amely már a nyomozás idején zajlott, akkor, amikor elkezdték lefoglalni az államtitkár vagyontárgyait. Ezen a Blikk állítása szerint Völner Pál felesége fakadt ki a zárolások miatt, és szóba kerül a beszélgetésben, hogy a volt államtitkár esetleg „mond valamit”.

  • Völnerné: „A Porschét azt elvitték.”
  • Völner: „Elvitték... nagyon kedvesek” - válaszolja az államtitkár.
  • Völnerné: „Figyelj, Pali, ezek rohadt mocskok, ezek rohadt patkány mocskok!… Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit” - mondja Völner felesége, mire Völner azt válaszolja:
  • Völner: „Lehet, hogy fogok is.”
  • Völnerné: „Most már lehet, hogy itt az ideje, úgyhogy beszéljétek meg az ügyvéddel!”.
  • Völner: „Csak a sajtó, amit lehoz, elég, amit az ember mond, hogy akkor kicsit meginogjon itt a széke pár embernek. Én nem fogok vádaskodni, tudod mert... De azért elég kellemetlen lesz.”
  • Völnerné: „Meg figyelj, elmennek a büdös picsába. Tehát a választásoknál nem szóltak semmit.”
  • Völner: „Meg a családomat hagyják.”
  • Völnerné: „Így van. Úgyhogy innentől kezdve neked aztán tök mindegy, hogy ki borul, meg ki nem borul.”

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság - beismerés esetén - Schadl Györgyöt 10 év, Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200 millió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket 10 évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×