eur:
394.59
usd:
365.76
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (k) beszédet mond az I. Füzéri Hadtörténeti és Honvédelmi Nap - Katonahősök nyomában című rendezvény megnyitóján Füzéren 2022. június 10-én. Mellette Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója (b) és Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j). A rendezvényen 20 iskolából érkezett 160 honvédelmi kadét méri össze tudását és ügyességét.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Vargha Tamás: megvásárolhatjuk a Gripeneket, és új helyen is szolgálnak majd

A visegrádi együttműködés részeként Szlovákia légterét is őrzik majd a magyar vadászgépek – mondta a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára.

A szomszédunkban zajló háború is megmutatta, milyen fontos a Magyar Honvédség, ezen belül is a légvédelem fejlesztése. Ezért hamarosan új, izraeli radarokat és amerikai–norvég légvédelmi rakétákat szereznek be a hadseregnek – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára.

"Nagyon fontos része lesz a haderőfejlesztésnek a légvédelem, a radarok és radarrendszerek fejlesztése, hiszen a szomszédban háború zajlik, és ennek súlyos következményei vannak" – mondta az államtitkár, és közölte: jelenleg szovjet típusú KUB rakétáink vannak, illetve francia Mistral-rakétarendszerünk, de szükség lesz nagyobb hatótávolságú, korszerű eszközökre, ezért hamarosan érkezik a honvédséghez a norvég–amerikai NASAMS-rendszer. Folyamatban van izraeli radarok, az ELTA-rendszer beszerzése is.

"A Gripen vadászgépek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőség megvásárolni jutányos, maradvány áron. Döntés még nincs

a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek" – mondta Vargha Tamás, és hozzátette, a gépek nemcsak Magyarország légtérvédelmét és légtérrendészeti feladatait látják el, hanem Szlovéniáét is, illetve Litvániában állomásozott négy gép. A legfrissebb V4-es tervek szerint pedig Csehország, Lengyelország és Magyarország is csatlakozik Szlovákia légtérvédelmi támogatásához, mert északi szomszédunk átmenetileg vadászgéphiányban szenved.

A Gripenek tehát Szlovákia légtérvédelmében is részt vehetnek a közeljövőben.

Vargha Tamás arról is beszélt, hogy mind az aktív, mind pedig a tartalékos katonák létszámát növelni szeretnék. A harcoló alakulatok létszámának növelésére egyrészt átcsoportosítással lesz lehetőség, mert a határvédelemből fokozatosan visszahívhatják a Magyar Honvédség katonáit. Átalakul a Magyar Honvédség vezetése is, a parancsnokság helyett létrejövő vezérkar jóval kisebb létszámú lesz, viszont több lövészre, harcoló katonára van szükség. Ezért fokozzák a toborzókampányokat, és szélesebbre nyitják a honvédség kapuját a jelentkezők előtt.

Emellett folytatják az illetményemeléseket is, idén átlagosan negyedével nőttek a fizetések, és a tervek szerint 2024 januárjában ismét lesz illetményemelés.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×