eur:
394.42
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels.com

Megy az idő, nincs pénz, nem lehet adminisztrálni sem - Zűr van a napelemes pályázatok körül

Leállt a napelemek telepítése, mert a kormányzati oldalra nem lehet feltölteni az elszámolásokat. Ezt és még más problémákat is mondott az InfoRádióban a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke.

Aggodalomra ad okot az, hogy a pályázati feltételek már nem felelnek meg a jelenlegi gazdasági helyzetnek - kezdte Kiss Ernő. A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke szerint az infláció és valutaárfolyamok változása jelentősen megemelték a napelemes rendszerek árát. A kata adónem kivezetése és az üzemanyag drágulása pedig jócskán megnövelte a telepítés költségeit. Ezért a napelemszövetség azt kérte a kormánytól, hogy az eddigi 480 ezres költségkeretet emelje fel 600 ezer forintra.

Kiss Ernő azt is kifogásolta, hogy a már elvégzett munkák után nem kapják meg a fizetségüket, mert a pályázati honlapra, az úgynevezett EPTK felületre, nem lehet feltölteni az elszámolásokat. Mint mondta, már négy hete ez a helyzet, pedig írásban és szóban is jelezték a a problémát az ügyfélszolgálatnak. Érdemi választ azonban nem kaptak eddig. A szövetség elnöke azt mondta: az is nagyon aggasztja a tagvállalataikat, hogy bizonytalanná váltak az európai uniós források.

"Így nem tudjuk, hogy vajon ezeket a pályázatokat kifizetik-e"

- tette hozzá Kiss Ernő.

A napelemes rendszereket telepítő cégek helyzete nagyon nehézzé vált, mivel az eddig elfogadott 43 600 nyertes pályázathoz április óta 90 milliárd forint értékű raktárkészletet halmoztak fel. A hatalmas készlet mellett az is aggasztó, hogy sok vállalkozás beruházott, hiteleket vett fel, de az elszámolás megakadása miatt kénytelenek voltak leállítani a napelemek felszerelését.

Márpedig a kamatokat, a részleteket mindenképpen fizetniük kell.

A napelemes szövetség elnöke azt nyilatkozta: a kormányzattól várják a megoldást, vagyis azt, hogy adjon még pénzt a nyertes pályázatok megvalósításához.

"Növelni kell a kivitelezés költségét, mert annyiból lehetetlen megcsinálni, mint amennyi tavaly novemberben volt, ráadásul még azt sem lehet tudni, hogy ki fogja ezt kifizetni - hangoztatta az InfoRádióban Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×