eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Unsplash.com

Biztonsági szakértő: számítógépként tekintsünk az okostelefonunkra

Az elmúlt hetekben komoly zűrzavart, több esetben anyagi kárt is okoztak a tömegesen kiküldött csaló SMS-ek. Az incidens ráirányította a figyelmet arra, hogy az okostelefonok esetében is kulcsfontosságú a megfelelő védelem. A biztonságtudatosság a legfontosabb - emelte ki az InfoRádiónak az ESET Sicontact Kft. biztonsági szakértője.

Az okostelefonokra úgy tekintsünk, mint egy internetezésre, levelezésre, fotó és videó készítésére alkalmas számítógép, amellyel mellesleg telefonálni is lehet – hívta föl a figyelmet az InfoRádióban Csizmazia-Darab István.

Ha egy kéretlen üzenetet kapunk, amelyben személyes adatokat kérnek tőlünk, legyünk gyanakvók, mert az valószínűsíthetően adathalász kísérlet. Az óvatosság érvényes a kéretlen üzenetekben található linkekre is, amelyek ugyancsak komoly veszélyt rejthetnek, annál is inkább, mert a számítógépes böngészéssel szemben a telefonunkon még kevésbé lehetünk biztosak abban, hogy milyen oldalra is navigáltunk. A szakember megjegyezte: androidos készülékek esetében legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a vírusvédelmi programok futtatása, mint a számítógépen.

Ugyancsak alapszabálynak tekinthető, hogy alaposan meg kell válogatni, hogy milyen applikációkat telepítünk föl, mikben bízunk meg, ugyanis a trójai programokon keresztül ellophatják a személyes adatainkat, esetleg megfigyelhetnek bennünket a telefon kameráján keresztül – tette hozzá az Iszet-Szicontact munkatársa. A már említett androidos készülékek esetében tehát célszerű csak a Google Play áruházban elérhető alkalmazásokat letölteni, amelyeket viszonylag sűrűn ellenőriznek.

Csizmazia-Darab István – emlékeztetve a nemrégiben kirobbant SMS-es csalási ügyre, amely során a felhasználókat egy csomagküldő hasonmás oldalra navigálták, ahonnan egy applikáció letöltését követően a csalók teljesen át tudták venni az irányítást a készülékek fölött – kiemelte, nagyon sokat kell még fejlődnie mindenkinek a biztonságtudatosság terén. Az említett példa is jól mutatja, manapság senki nem gondolhatja azt, hogy nem érheti kár, hiszen telefonja, bankszámlája mindenkinek van, így veszteség mindenkit érhet – emelte ki a szakember, aki szerint az óvatosság és a gyanakvás „elsajátítása” mellett a rendszeres frissítésekről, hibajavításokról, valamint antivírus-programok használatáról sem szabad megfeledkezni, mert „mindenhol vannak sebezhetőségek és kihasználható hibák, amiket a kártevők ki is szoktak használni”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×